D-vitamiini voi taltuttaa jopa tuberkuloosin

Tuberkuloosipotilaat toipuvat nopeammin, kun heille annetaan D3-vitamiinia 714 mikrogrammaa päivää kohti, ilmenee Lontoon yliopistossa tehdystä kliinisestä tutkimuksesta. Annos on satakertainen Suomessa voimassa olevaan viranomaissuositukseen nähden. Tämäkin tutkimus osoittaa, ettei terveelle keskivertoväestölle annettu viranomaissuositus päde lainkaan sairauksia poteviin ihmisiin, vaikka moni lääkärikin vielä niin luulee.

Tutkimus osoittaa, kuinka vahva ”lääke” D-vitamiini oikeasti on. Tutkijoiden mukaan D-vitamiini voi nopeuttaa muidenkin tulehdustautien, kuten keuhkokuumeen paranemista. Annoksen on vain oltava riittävän suuri. Tb-bakteerit katosivat D-vitamiinia saaneiden potilaiden yskösnäytteistä keskimäärin 13 päivää verrokkeja nopeammin. D-vitamiini vaimensi myös tulehdusta. Sivuvaikutuksia ei ilmennyt.

Tutkimusta johtanut tohtori Adrian Martineau kommentoi tuloksia näin: "Tulokset ovat hyvin merkittävät. Ne osoittavat, että D-vitamiini voi auttaa tuberkuloosipotilaiden tulehdusmuutosten hoidossa. Se on tärkeää siksi, että tulehdusmuutokset voivat johtaa keuhkoissa kudosvaurioihin ja onteloiden syntyyn. Jos me voimme nopeuttaa näiden onteloiden paranemista, potilaat toipuvat infektiosta nopeammin ja heille syntyy vähemmän keuhkovaurioita. D-vitamiini voi vaimentaa tulehdusta laajemminkin, ilman että se estää antibioottien vaikutusta. Tämä tarjoaa mahdollisuuden käyttää D-vitamiinilisiä potilailla, jotka potevat keuhkokuumetta ja muita keuhkotulehduksia sekä verenmyrkytystä”.

Tutkimus tukee useita aikaisempia julkaisuja, joiden mukaan D-vitamiini torjuu infektiotauteja. D-vitamiini on hyvä luonnon yleisantibiootti kaikkiin infektioihin (Borella ym. 2014).

MedicalXpress 3.9.2012
New York Times 10.9.2012

Coussens AK, Wilkinson RJ, Hanifa Y, et al. Vitamin D accelerates resolution of inflammatory responses during tuberculosis treatment. PNAS Published online before print September 4, 2012, doi: 10.1073/pnas.1200072109
Borella E, Nesher G, Israeli E, Shoenfeld Y. Vitamin D: a new anti-infective agent? Annals of  New York Academy of Sciences. 2014 Mar 4. doi: 10.1111/nyas.12321.