Antioksidantit voivat auttaa vaihdevuosivaivoihin

Antioksidantit, kuten C- ja E-vitamiinit, karotenoidit, ubikinoni ja alfalipoiinihappo, voivat lievittää vaihdevuosiin liittyviä kuumia aaltoja, osoittaa uusi japanilainen tutkimus. Siihen osallistui 160 naista. Aikaisemmin kanadalainen tutkimus antoi vastaavia tuloksia naisilla, jotka nauttivat E-EPA-nimistä kalaöljyä. Tuhannet naiset ovat saaneet avun myös helppokäyttöisestä LadyCare-magneetista.


Naisten vaihdevuosivaivat olivat sitä lievempiä
, mitä enemmän veriseerumissa oli antioksidantteja, ilmeni tokiolainen Jui-Tung Chen -klinikan tutkimuksessa. Siihen osallistui 160 naista, keski-iältään 52 vuotta. Heidän verestään mitattiin biologinen antioksidanttipotentiaali (BAP) eli elimistön kyky hillitä hapetusstressiä, joka myllertää vaihdevuosissa.

Vaihdevuosivaivoja arvioitiin 10-kohtaisella menetelmällä Simplified Menopausal Index (SMI). Se korreloi käänteisesti antioksidanttipotentiaaliin. Toisin sanoen, mitä enemmän veressä oli antioksidantteja, sitä vähemmän oli oireita: kuumia aaltoja, yöhikoilua, vaginan kuivumista, mielialan vaihteluita, luukatoa, painonnousua, rintojen arkuutta, väsymystä ja masennusta.

Oireita hoidetaan usein hormonikorvaushoidolla (estrogeenilla) ja muilla synteettisillä lääkkeillä, mutta niillä voi olla ikäviäkin sivuvaikutuksia. Tästä syystä naiset kaipaavat ja käyttävät mieluiten luonnonmukaisia ja turvallisia vaihtoehtoja. Tällaisia ovat perinteisesti olleet mm. soijan isoflavonoidit, maitohappobakteerit, kalsium- ja magnesiumvalmisteet, helokkiöljy, ginseng ja Vitex Agnus Castus sekä magneettilaitteet. Nyt niihin voidaan siis lisätä suun kautta nautittavat ravintolisät, antioksidantit.

Tutkimus on laajasti esillä internetissä. Siitä raportoi muun muassa
Foodconsumer.org: Antioxidants may help menopausal symptoms.

Chen JT, Kotani K. An inverse relation between the Simplified Menopausal Index and biological antioxidant potential. Climacteric. 2012 Aug 24. doi: 10.3109/13697137.2012.696291 Epub ahead of print.