Kalaöljy ehkäisee sydänkohtauksen uusimista

Hollantilainen tutkimus vahvistaa, että kalaöljy ehkäisee sydänkohtausten uusiutumista. Tutkimuksen teki Utrechtin yliopisto ja sen julkaisi European Heart Journal. Tulos tukee aikaisempia väestötutkimuksia, muun muassa suurta italialaista GISSI-tutkimusta. Sydänpotilas tarvitsee kalaöljyä paljon enemmän kuin mitä kahdesta kolmesta viikoittaisesta kala-ateriasta voi saada.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA alentavat plasman kohonneita triglyseridejä ja vaimentavat matala-asteista kroonista tulehdusta, inflammaatiota, joka myllertää sepelvaltimotautia potevien ihmisten verisuonissa. Aikaisemmassa hollantilaistutkimuksessa (Alpha Omega Trial) margariiniin lisätyillä omega-3-rasvahapoilla ei kuitenkaan saatu toivottua vaikutusta statiinilääkkeitä käyttävillä sydänpotilailla. Nyt tohtori Simone R.B.M. Eussenin johdolla analysoitiin samasta tutkimuksesta statiineja käyttävien (n=495) ja niitä käyttämättömien infarktipotilaiden (n=413) omega-3-hoidon tuloksia. Omega-3-hoitona annettiin päivittäin 400 mg EPAn ja DHA:n yhdistelmää ja lisäksi 2 grammaa kasviperäistä omega-3:a, ALAa. Omega-3 vähensi uudet sydänkohtaukset puoleen statiineja käyttämättömillä potilailla.

Ilman omega-3-lisää statiineja käyttävistä 13 % ja käyttämättömistä 15 % sai uuden infarktin. Kalaöljyn käyttö ei vähentänyt statiineja syövien uusia sydäninfarkteja, mutta statiineja käyttämättömistä vain 9 % sai uuden infarktin kalaöljyhoidon aikana. Lumeryhmässä (joka ei käyttänyt statiineja eikä kalaöljyä) infarktiin sairastui 18 % potilaista. Omega-3 siis vähensi sydänkohtaukset puoleen.

Omega-3:n käyttö ravintolisänä – jopa näinkin pienenä päiväannoksena – voi ehkäistä sydänkohtauksia, ja statiinilääkitys näyttää estävän kalaöljyn suojavaikutuksen, päättelivät tutkijat. Äskettäin on käynyt ilmi, että statiinit lisäävät diabeteksen riskiä ja pahentavat sepelvaltimoiden kalkkiutumista. Lisäksi statiinit aiheuttavat muita ikäviä sivuvaikutuksia joka viidennelle käyttäjälleen, kuten kirjassa Suuri kolesterolihuijaus kerrotaan.

Uuden saksalaistutkimuksen mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahapot toimivat elimistössä geenejä suojaavina antioksidantteina, mikä selittää uudella tavalla kalaöljyn erinomaisia terveysvaikutuksia. Tutkimuksessa annettiin 1 560 mg EPAa ja 1 140 mg DHA:ta (yhteensä 2,7 g) päivässä. Se on yli 10 kertaa enemmän kuin ruoasta voi saada.

Foodconsumer.org. 26.8.2012

Eussen SRBM, Gelejnse JM, Giltay EJ, et al. Editor's choice: Effects of n-3 fatty acids on major cardiovascular events in statin users and non-users with a history of myocardial infarction. European Heart Journal 2012;33(13): 1582-1588 Abstract

Tohtori Tolosen kommentti

Italialaisessa GISSI-tutkimuksessa etyyliesteröity kalaöljy – (E-EPA +E-DHA) 1 gramma päivässä – vähensi sydänkohtausten uusimisia. Isossa-Britanniassa lääkäreille annettiin jo 2007 ohjeet määrätä tällaista kalaöljyä sydänpotilaille (lue lisää). Muuallakin moni sydänlääkäri on alkanut määrätä potilailleen erikoiskalaöljyä. Se on tehokkaampaa kuin kasviperäinen omega-3 ALA, jota on mm. rypsi- ja pellavaöljyissä.