Magnesium toimi statiinina

Magnesium on erinomainen kalsiuminestäjä, joka ehkäisee samalla liian LDL-kolesterolin synteesiä maksassa. Sydänprofessori Juhani Heikkiläkin suosittelee magnesiumia sydänpotilaille. Se on parempi konsti kuin pussillinen uusia.

Mg(2+)-ATP kontrolloi kolesterolin biosynteesiä maksassa säätävän entsyymin toimintaa, samaa entsyymiä, johon pyritään vaikuttamaan kolesterolilääkkeillä, statiineilla. Maksa muuntaa entsymaattisesti HMG-CoA:ta mavalonaatiksi ja sitten kolesteroliksi. Statiinit ja magnesium estävät tätä entsyymireaktiota. New Yorkin yliopiston tutkijat vertasivat magnesiumin ja statiinin vaikutusta lipoproteiinisynteesiin. .

Statiinien edut saattavat perustua pääasiassa mevalonaatin ehkäisyyn, mikä parantaa valtimoiden sisäseinämän endoteelin toimintoja, estää verisuonten seinämien sileiden lihassolujen ja makrofagien vaellusta, stabilisoi syntyneitä plakkeja ja pienentää niitä (kuten E-EPAkin tekee) ja ehkäisee tulehdusta eli inflammaatiota.

Magnesiumilla on näissä suhteissa samanlainen vaikutus kuin statiineilla, koska entsyymi, joka deaktivoi HMG-CoA-reduktaasia tarvitsee magnesiumia. Magnesiumia tarvitaan myös lesitiini-kolesteroli-asyyli-transferaasin (LCAT) aktivoimisen, mikä alentaa veren LDL- ja triglyseridipitoisuutta ja nostaa HDL-pitoisuutta.

Desaturaasi on toinen magnesiumista rippuvainen entsyymi, jolla on keskeinen tehtävä välttämättömien rasvahappojen (omega-6 ja omega-3) aineenvaihdunnassa, jossa niityä syntyy hyviä, huonoja tai neutraaleja eikosanoideja. Eikosanoideilla on erittäin suuri merkitys koko ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Magnesium siis toimii statiinien tavoin, mutta ilman niiden sivuvaikutusriskejä, päättelevät tutkijat.

Rosanoff A, Seelig MS. Comparison of mechanism and functional effects of magnesium and statin pharmaceuticals. J Am Coll Nutr. 2004;23(5):501S-5S. [PubMed]

Tohtori Tolosen kommentti

Suosittelen sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn ja hoitoon magnesiumoksidia, B-vitamiineja (erityisesti foolihappoa), karnosiinia ja puhdistettua kalaöljyä (gramman päivässä) . Kalaöljy parantaa omega-3-indeksiä, jolla on ratkaiseva merkitys sydän- ja verisuonitaudeissa. Myös sydänprofessori Juhani Heikkilä suosittelee Orionin Sydänuutisissa magnesiumia, koska se ehkäisee rytmihäiriöitä ja alentaa kohonnutta verenpainetta.

Statiinit muuttavat veren rasvahappokoostumusta
Uutta tietoa statiinien vaaroista

Magnesium ehkäisee sydäntauteja
Magnesiumin piilevästä puutteesta sydämen rytmihäiriöitä

Magnesium – tohtori Tolosen katsaus
Veren rasvat – tohtori Tolosen katsaus
Kalaöljy sydän- ja verisuonitaudeissa