E-EPA voi auttaa hermosärkyyn

Kalaöljyn EPA-rasvahaposta syntyy elimistössä tulehdusta ehkäisevää ja vaimentavaa yhdistettä nimeltään resolviini E1 (RvE1). Sen löysi Harvardin tutkijatohtori Charles Serhan työryhmineen vuonna 2002. Nyt E1:n vaikutusta hermokipuihin on tutkittu Harvardin yliopistossa ja Brigham and Women's Hospitalissa. Ääreishermoon aiheutetun vaurion synnyttämä kiputila lieveni, kun koe-eläimille annettiin ennalta RvE1:tä. Samalla tulehdussytokiini TNF-alfa väheni. Tulos viittaa siihen, että E-EPA voi lievittää erilaisia ääreishermoston kiputiloja, esimerkiksi iskiasta ja diabeteksen aiheuttamaa neuropatiaa.

Tutkimus saa tukea tammikuussa 2012 Journal of Neurosciencessa julkaistusta Lontoon Queen Mary -yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahapot auttavat hermosoluja uusiutumaan ja parantumaan vaurioista. Näiden toisistaan riippumattomien neurologisten tutkimusten löydökset puoltavat kalaöljyn käyttöä kaikenlaisissa hermovaurioissa, olipa niiden syynä sitten onnettomuus, leikkaus tai muu trauma taikka sairaus, kuten iskias tai diabetes. Päiväannoksen tulee kuitenkin olla suurempi kuin myyntipäällykseen painettu (terveille tarkoitettu) käyttöohje. EU pitää turvallisena E-EPAn annosta 1,8 g/vrk ja muun kalaöjyn annosta aina 5 grammaan asti vuorokaudessa.

Xu ZZ, Berta T, Ji RR. Resolvin E1 Inhibits Neuropathic Pain and Spinal Cord Microglial Activation Following Peripheral Nerve Injury. Journal of Neuroimmune Pharmacology. 2012 Aug 10. Abstract