Yhdysvaltain lääkelaitos FDA hyväksyi E-EPAn lääkkeeksi

E-EPA on puhdistettua EPA-rasvahappoa, eikä mukana ole lainkaan kalaöljyn toista tunnettua omega-3:a, DHA:ta. E-EPA on ollut Japanissa suosittu reseptilääke jo vuosia. Nyt Yhdysvaltain lääkevirasto FDA hyväksyi E-EPA:lle indikaation (käyttötarkoituksen) kohonneiden seerumin triglyseridien hoitoon. Suomessa E-EPA on ravintolisä, jota saa terveyskaupoista, markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista.

Triglyseridit ovat rasvoja, joiden lisääntymistä veressä pidetään valtimotautien riskitekijänä. Yhdysvalloissa reseptilääkkeeksi rekisteröity 96-prosenttinen E-EPA-valmiste on nimeltään Vascepa, jota valmistaa irlantilainen yhtiö Amarin. E-EPA eroaa kaikista muista kalaöljyistä siinä, ettei se lisää seerumin ”pahaa” LDL-kolesterolia. E-EPA ei myöskään hapeta LDL-kolesterolia, kuten muut kalaöljyt. Hapettunutta ox-LDL:ää pidetään valtimotautien riskitekijänä. Japanilaiset sydänlääkärit ovat jo kauan pitäneet E-EPAa parhaana kalaöljynä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn ja hoitoon.

FDA:n myöntämä indikaatio perustuu pääasiassa kliinisiin MARINE- ja ANCHOR-tutkimuksiin, joissa E-EPA (2 tai 4 grammaa päivässä) alensi tehokkaasti kohonneita triglyseridejä ja muita rasvoja (kokonais- ja sdLDL-kolesterolia, apolipoproteiini B:tä) sekä lipoproteiineihin liittyvää fosfolipaasi A2:ta (Lp-PLA2) ja herkkää C-reaktiivista proteiinia (hs-CRP), joka osoittaa elimistössä vallitsevaa hiljaista kroonista tulehdusta (inflammaatiota). LDL-kolesterolin määrä ei suurentunut.

Amarin kertoo anovansa Vascepalle vielä erikseen käyttötarkoitusta statiinien täydennyslääkkeeksi. Anomus perustuu viime viikolla American Journal of Cardiologyssa julkaistuun ANCHOR-tutkimukseen, jossa E-EPA (4 g/vrk) tehosti merkitsevästi statiinien vaikutusta triglyseridien alentamisessa. Pelkät statiinit eivät vaikuta juuri lainkaan triglyserideihin, ainoastaan kolesteroliin. E-EPAa voidaan siis suositella kaikille statiinien käyttäjille.

Amarin julkaisi äskettäin vielä kolmannen satunnaistetun tutkimuksen Reduction of Cardiovascular Events with EPA—Intervention Trial (REDUCE-IT), jossa statiinien lisänä annettiin Vascepaa ja seurattiin sen vaikutuksia sekä kohonneisiin triglyserideihin että sepelvaltimotautiin ja sen riskitekijöihin.

Maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS tehtiin Japanissa E-EPAlla, joka vähensi merkitsevästi kliinisiä sydänkohtauksia, uusia sepelvaltimotautitapauksia, epästabiilia angina pectorista ja aivohalvausten uusimisia. Päiväannos oli 1,8 grammaa (1800 mg). JELIS mullisti kerralla käsitykset kalaöljyn merkityksestä sydän- ja valtimotautien ehkäisyssä ja hoidossa. Japanilaiset sydänlääkärit pitävät E-EPAa maailman parhaana kalaöljynä. Yhdysvaltain johtaviin kardiologeihin kuuluva professori Terry A. Jacobson kirjoittaa MARINE-tutkimuksesta ja E-EPAsta sydänlääkäreiden ammattilehdessä (kesäkuu 2012).

Japanilaiset sydänlääkärit osoittivat, että E-EPA (1,8 g/vrk) alentaa veressä kiertävää aterogeenista sd-LDL-kolesterolia. Tutkimus puoltaa E-EPAn käyttöä valtimotautien ehkäisyssä ja hoidossa (Tatsuno ym. 2015).  Yhdysvalloissa lääkärit määräävätkin E-EPAa mm. statiineja syöville potilaille sydämen suojaksi.

Theheart.org 26.7.2012
Jacobson TA. A new pure ω-3 eicosapentaenoic acid ethyl ester (AMR101) for the management of hypertriglyceridemia: the MARINE trial. Expert Review of Cardiovascular Therapy. 2012 Jun;10(6):687-95.

Tatsuno I, Kudou K, Kagawa T. Effect of TAK-085 on Low-density Lipoprotein Particle Size in Patients with Hypertriglyceridemia: A Double-blind Randomized Clinical Study. Cardiovascular Therapeutics. 2015 Jul 29. doi: 10.1111/1755-5922.12146. [Epub ahead of print]

Lisää aiheeseen liittyviä linkkejä