Magnesium ehkäisee rytmihäiriöitä

Magnesium on tehokas ja turvallinen kivennäisaine sydämen eteisvärinän (flimmerin) hoitoon, todetaan American Journal of Cardiology -lehden meta-analyysissa. Se vahvistaa entisestään käsitystä, jonka mukaan kaikkien sydänpotilaiden kannattaisi nauttia magnesiumia ravintolisänä. Magnesium on parempi konsti kuin pussillinen uusia, sanoo suomalainen sydänprofessori Juhani Heikkilä Orionin uutisissa. Tehokasta ja turvallista on magnesiumoksidi yhdessä B-vitamiinien kanssa.

"Magnesium on tehokasta ja turvallista eteisvärinän ehkäisyssä ja hoidossa", päättelevät tohtori Orhan Onalanin johtamat sydänlääkärit Toronton yliopistosta. Lääkärit analysoivat järjestelmällisesti viimeisten kymmenen vuoden aikana magnesiumilla ja muilla rytmihäiriölääkkeillä tehtyjä kaksoissokkokokeita akuutin eteisvärinän hoidossa. Analyysiin kelpuutettiin yhteensä 779 potilaan aineistot.

"Kaiken kaikkiaan magnesiumilla sydän saatiin nopeasti rytmiin 86 prosentissa", tutkijat päättelevät. Magnesiumin käyttöön ei liittynyt mitään mainittavia riskejä, vaikka näissä akuuttihoitotutkimuksissa magnesiumia oli annettu suoraan suoneen.

Onalan O, Crystal E, Daoulah A et al. Meta-Analysis of Magnesium Therapy for the Acute Management of Rapid Atrial Fibrillation. An J Cardiol 2007; 1726–32 [Abstract]

Mikä on eteisvärinä?

Eteisvärinä eli flimmeri on sydämen rytmihäiriö, jossa pulssi on epäsäännöllinen.


Eteisvärinä nykyy EKG:ssä (sydänfilmissä).

Flimmeri ei ole pelkkä harmiton lisälyönti, jossa tuntuu yksittäinen, satunnainen rytmin hyppäys. Eteisvärinässä sydän lyö jatkuvasti epärytmissä. Silloin on sähköinen häiriö sydämen eteisten alueella. Häiriö yleistyy iän myötä. Jos eteisvärinä aiheuttaa oireita tai huomattavaa haittaa terveydelle, voidaan tehdä rytminsiirto lääkkein tai sähköisesti. Tavallisesti flimmeriä hoidetaan digoksiinilla ja beetasalpaajilla. Magnesium, C-vitamiini ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät eteisvärinää.

Eteisvärinää joka neljännellä
Katsele eteisvärinää animaationa
Lisätietoa eteisvärinästä
Magnesium toimii statiinina
Magnesium ehkäisee sydäntauteja
Magnesiumin piilevästä puutteesta sydämen rytmihäiriöitä
Magnesium – tohtori Tolosen katsaus