Kalaöljy ehkäisee lasten allergioita

Kalaöljyn nauttiminen päivittäin vähentää lasten allergioita, kertoo Länsi-Australian yliopiston allergialääkäreiden uusi tutkimus. Se tukee monia aikaisempia raportteja ja monesti esittämääni käsitystä kalaöljyn hyvistä terveysvaikutuksista.


Kaksoissokkotutkimukseen osallistui 420 vastasyntynyttä lasta, joilla oli perinnöllinen riski sairastua allergioihin. Puolet lapsista sai puoli vuotta päivittäin kalaöljyä ja puolet lumetta. Kalaöljy suurensi seerumin omega-3-rasvahappojen (EPA ja DHA) pitoisuuksia ja vähensi allergisia reaktioita muun muassa maidon proteiinia ja pölypunkkia kohtaan.

Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa vastasyntyneille annetaan kalaöljyä ja seurataan immuunijärjestelmän toimintaa elämän ensimmäisten kuuden kuukauden aikana, kirjoittaa allergologi Susan Prescottin johtama lääkäriryhmä Clinical and Experimental Allergy -lehdessä.

Lapset satunnaistettiin verum- ja plaseboryhmiin. Verum-ryhmä sai päivittäin kalaöljyä, joka sisälsi 280 mg DHA:ta ja 100 mg EPAa. Hoitojakso kesti puoli vuotta. Verinäytteet otettiin 120 lapsesta. Kalaöljy vähensi merkitsevästi omega-6-rasvahappoja ja lisäsi omega-3-rasvahappoja veressä. Toisin sanoen omega-3/omega-6-suhde parani, jolloin myös tulehdussytokiinit, mm. interleukiini-13 (IL-13) ja interferoni-gamma vähenivät. Käytännössä hoito vähensi allergisia iho-oireita vielä 12 kuukauden kuluessakin.

Tässä tutkimuksessa kalaöljy annettiin vastasyntyneille, mutta tutkijat suosittelevat sitä myös raskaana oleville ja imettäville naisille, joiden lapsilla on allergian riski. Kalaöljyn rasvahapot välittyvät lapseen myös imetyksen kautta. Tohtori Prescottin työryhmä osoitti jo 2003–2004, että raskaana oleville naisille ja pikkulapsille annetut kalaöljyn rasvahapot ehkäisevät allergioita (Dunstan ym. 2003, Prescott ja Calder 2004).

Nutraingredients.com 23.7.2012

D'Vaz N, Meldrum SJ, Dunstan JA, et al. Fish oil supplementation in early infancy modulates developing infant immune responses. Clinical and Experimental Allergy 2012 (pages 1206–1216) Article first published online: 16 JUL 2012 | DOI: 10.1111/j.1365-2222.2012.04031.x
Dunstan JA, Mori TA, Barden A, et al. Fish oil supplementation in pregnancy modifies neonatal allergen-specific immune responses and clinical outcomes in infants at high risk of atopy: a randomized, controlled trial. J Allergy Clin Immunol. 2003 Dec;112(6):1178-84. Abstract
Prescott SL, Calder PC. N-3 polyunsaturated fatty acids and allergic disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2004 Mar;7(2):123-129. PubMed