Ranska: Statiinien haittavaikutukset yleisiä

Joka kymmenes kolesterolia alentavien statiinien käyttäjä kokee sivuvaikutuksia, kertoo uusi ranskalainen tutkimus. Lääketehtaat uskottelevat lääkäreille, että sivuvaikutuksia esiintyy vain yhdellä sadasta. Käytännössä monet lopettavat statiinien käytön sietämättömien haittojen vuoksi. Statiinit voi korvata berberiinillä ja muilla ravintolisillä, jotka eivät aiheuta sivuvaikutuksia jatkuvassakaan käytössä.

Tutkimuksessa selvitettiin simvastatiinin (Zocor), atorvastiinin (Lipitor) ja rosuvastatiini (Crestor) sivuvaikutusten yleisyyttä avohoidossa yli 1 000 käyttäjän aineistossa. Heistä 104 yli 50-vuotiasta valitti lihaskipuja, joita esiintyi yhtä usein naisilla ja miehillä. Muita sivuvaikutuksia olivat lihasten heikkous, päänsärky, pistelevät tuntemukset iholla, pahoinvointi, muistin heikkeneminen, unihäiriöt ja masennus. Vaivat voivat johtua siitä, että statiinit estävät paitsi kolesterolin, myös ubikinonin eli koentsyymi Q10:n synteesiä maksassa, jolloin veren ja kudosten Q10:n pitoisuus vähenee. Q10 on välttämätöntä solujen pienoisvoimalaitoksille, mitokondrioille, jotka tuottavat energiaa. Osa tutkituista henkilöistä oli lopettanut statiinien käytön sivuvaikutusten vuoksi.

Simvastatiini voi aiheuttaa väsymystä pieninäkin päiväannoksina (20 mg) jopa 40 prosentille naiskäyttäjistä, ilmeni 11.6.2012 julkaistusta Kalifornian yliopiston tutkimuksesta (Archives of Internal Medicine).

Simvastatiinin kehittänyt lääketehdas Merck, Sharp and Dohme (MSD) myöntää, että sivuvaikutuksia ilmenee avohoidossa enemmän kuin sairaalassa tehdyissä tutkimuksissa. Yhtiön lääketieteellinen johtaja Paul Robinson sanoo: "Pitkäaikaisissa simvastatiinitutkimuksissa kolmannes potilaista valittaa lihaskipuja, mutta niin teki myös kolmannes lumetta saaneista. Oireiden ilmaantuminen ei tarkoita välttämättä sitä, että ne johtuvat lääkkeestä”.
Daily Mail 20.7.2012

Robinsonille voisi vastata, että jos lääkkeellä on tällaisia nosebovaikutuksia, miksi ihmeessä sitä pitäisi syödä vastentahtoisesti ja kärsiä? Italialaiset sydänlääkärit ovat vastikään osoittaneet tutkimuksessaan, että statiinit voi hyvin korvata ravintolisillä. Esimerkiksi berberiini korjaa tutkitusti veren rasva- ja sokerihäiriöitä.