D-vitamiini ja valtimonkovettumatauti

Mitä vähemmän seerumissa on D-vitamiinia, sitä jäykemmät ovat valtimot, osoittaa uusi suuri kansainvälinen tutkimus. Yhdysvaltain terveysviraston rahoittamaan tutkimukseen osallistui yli 1200 terveen kirjoissa olevaa noin 70-vuotiasta henkilöä. Tulokset puoltavat D-vitamiinin käyttöä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa.


Englantilainen gastroendokrinologi David Grimes esitti vuonna 2009 julkaisemassaan kirjassa VITAMIN D And Cholesterol: The Importance Of The Sun, että valtimotautien syy ei ole kolesteroli, vaan auringonvalon ja D-vitamiinin puute. Käsitys sotii Suomen Sydänliiton, THL:n ja muun valtavirran näkemyksiä vastaan ja siksi siitä onkin vaiettu lääkärilehdissä ja valtamediassa, joita lääketeollisuus tukee mm. mainostuloilla.

Tohtori Grimes saa tukea kansainvälisestä tutkimuksesta nimeltään Baltimore Longitudinal Study of Aging. Sitä tekevät yhteistyössä amerikkalaiset, hollantilaiset ja italialaiset tutkijat, ja Yhdysvaltain terveysvirasto rahoittaa sitä. Tässä hankkeessa on nyt testattu Grimesin teoriaa D-vitamiinin merkityksestä valtimonkovettumataudissa.

Tutkijat mittasivat 1228 terveen vapaaehtoisen henkilön (keski-ikä 70 ± 12 v, puolet naisia, puolet miehiä) seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (jota Suomessa merkitään S-D-25) ja pulssiaallon etenemisnopeuden kaulavaltimon ja reisivaltimon välillä (PWV) (joka osoittaa valtimonseinämän joustavuutta tai jäykkyyttä). Lisäksi kirjattiin tutkittujen ikä, sukupuoli, etninen tausta, verinäytteen oton ajankohta (vuodenajan vaikutus S-D-25:een), munuaisten toiminta, liikuntatavat, kalkki- ja D-vitamiinilisien käyttö, tavanomaiset sydäntaudin riskitekijät (tupakointi, vyötärön ympärysmitta, seerumin kolesteroli, verenpaine ja diabetes) sekä seerumin kalkki ja PTH-hormoni.

S-D-25 korreloi käänteisesti valtimoiden jäykkyyteen riippumatta perinteisistä riskitekijöistä. Toisin sanoen, mitä vähemmän veressä on D-vitamiinia, sitä jäykemmät ovat valtimot. Taidatkos sen selvemmin sanoa? Tutkijat kaipaavat nyt lisätutkimuksia sen seikan selvittämiseksi, kuinka D-vitamiinin käyttö ravintolisänä biokemiallisesti ehkäisee ja vähentää terveen ikääntyvän väestön valtimoiden kovettumista.

Kolme muuta uutta tutkimusta vahvistaa, että seerumin vähäinen D-vitamiinin pitoisuus lisää valtimotautien riskiä. Nämä uudet tutkimukset ovat luettavissa maailmankuulun amerikkalaisen Johns Hopkins Universityn nettisivulta.

Suosittelen ottamaan D-vitamiinia päivittäin 100 mikrogrammaa (µg) eli 4000 kansainvälistä yksikköä (IU) ja varmistamaan verikokeella, että S-D-25 nousee tavoitetasoon (125–150 nmol/l).

Giallauria F, Milaneschi Y, Tanaka T, et al. Arterial Stiffness and Vitamin D Levels: the Baltimore Longitudinal Study of Aging. Journal of Clinical and Endocrinological Metababolism. 2012 Jul 5.

Voit lukea D-vitamiiniuutisiani myös Hiilaritietoisten blogista.