Ubikinoni lupaava ravintolisä Huntingtonin taudissa

Aloin hoitaa potilaitani 1980-luvun puolivälissä ubikinonilla eli koentsyymi Q10:lla ja toin sen samalla yleiseen tietouteen Suomessa. Q10:stä tulikin pian suosittu ravintolisä itsehoidossa. Valitettavasti useimmat lääkärit ja muu terveydenhuollon ammattihenkilöstö eivät tunne sitä kovin hyvin vieläkään, vaikka siitä on julkaistu valtava määrä päteviä tutkimuksia tiedelehdissä. Amerikkalaisen Rochesterin yliopiston neurologit uskovat, että ubikinoni voi olla lupaava hoitokeino vaikeassa neurologisessa sairaudessa, Huntingtonin taudissa. Tutkimuksen julkaisi Journal of Huntington's Disease (kesäkuu 2012).

Huntingtonin tauti on harvinainen suvuittain esiintyvä perinnöllinen neurologinen sairaus, jota Suomessa potee noin 200 henkilöä. Tautia kantavia sukuja on Suomessa kuitenkin 50–100. Huntingtonin tautiin ei ole parantavaa hoitoa, vaan tauti johtaa yleensä kuolemaan noin 20 vuodessa. Kaikki uudet turvalliset hoitokeinot ovat siis tervetulleita. Tästä syystä vitamiinin kaltainen aine, ubikinoni kiinnostaa nyt neurologeja.

Neurologien kiinnostus ubikinonia kohtaan lisääntyi äskettäin, kun ilmeni, että se voi jarruttaa toista neurologista sairautta, Parkinsonin tautia. "Ubikinoni toimii antioksidanttina Hungtingtonin taudissa, ja siitä syystä Q10:tä on syytä tutkia”, sanoo neurologi Kevin M. Biglan Rochesterin yliopistoklinikasta. Hän pitää ubikinonia lupaavana hoitokeinona.

Huntingtonin taudin syytä ei tunneta, mutta sen verran tiedetään, että potilaan aivosoluihin kertyy epänormaalia valkuaisainetta. Sen uskotaan estävän solujen energiantuotantoa ja johtavan hapetusstressiin ja lopulta solujen kuolemaan. Antioksidantit ehkäisevät ja vaimentavat vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapetusstressiä. Ubikinoni toimii antioksidanttina ja energianlähteenä solujen pienoisvoimalaitoksissa, mitokondrioissa. Siksi se kiinnostaa nyt neurologeja.

Neurologit analysoivat käynnissä olevassa Pre-2Care–nimisessä tutkimushankkeessa verinäytteet 20 Huntington-potilaalta, jotka eivät olleet käyttäneet ubikinonilisiä. Aikaisemmin on havaittu, että Q10 voi lievittää taudin oireita, mutta sen vaikutusta aivojen molekyylitasolla ei ole ennen tutkittu. Nyt kävi ilmi, että ubikinonilisä vähensi taudin vaikeusasteen ja hapetusstressin biomarkkerina pidetyn 80HdG:n pitoisuutta viidenneksellä. Nyt 2Care-projektissa Hungting-potilaille annetaan ruoan lisänä lumetta tai 2400 mg päivässä ubikinonia. Se annetaan vohveleiden muodossa, jolloin sitä saadaan menemään suuri määrä (tavallisissa ubikinonikapseleissa on vain 10-100 mg). Tutkimusta tekee kansainvälinen neurologien työryhmä Huntington Study Group (HSG), joka selvittää neurologisin menetelmin ubikinonin vaikutuksia ja vertaa niitä lumeryhmään. HSG uskoo ubikinonin kykenevän hidastamaan taudin etenemistä. Uusi raportti on laajasti esillä kansainvälisillä uutissivustoilla.

2Care-tutkimussuunnitelma

Rochesterin yliopiston tiedote
2Care-infoa HSG:n sivustolla

Riva, L, Koeva M, Yildirim F et al. Polyglutamine Expanded Huntingtin Dramatically Alters the Genome-Wide Binding of HSF-1. Journal of Huntington's Disease, Volume 1/Issue 1 (June 2012), DOI 10.3233/JHD-2012-120020 (Uncorrected Authror Proof, pdf)