Psykiatrit: Kalaöljyä ylipainoisille

Amerikkalaisen Ohion valtionyliopiston psykiatrit ja immunologit ovat tutkineet jo kauan kalaöljyn omega-3-rasvahappojen terveysvaikutuksia ja todenneet ne hyviksi. Erityisesti ylipainoiset ja lihavat ihmiset hyötyvät kalaöljystä, joka vaimentaa kroonista tulehdusta (inflammaatiota), ilmenee heidän uudesta julkaisustaan. Omega-3-rasvahappojen tarve on melko suuri, 1250–2500 mg päivässä. Päiväannos etyylieströityä kalaöljyä sisälsi 7 kertaa enemmän EPAa (870 mg) kuin DHA:ta (145 mg), koska EPA ehkäisee tehokkaammin masennusta ja vaimentaa tulehdusta, korostavat tutkijat.

Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen niukkuus veressä liittyy hiljaiseen krooniseen kudostulehdukseen ja masennukseen, kirjoittavat psykiatrit. He valitsivat uuteen tutkimukseensa 138 keski-ikäistä ylipainoista, istuvaa elämäntapaa noudattavaa henkilöä. Keski-ikä oli 51 vuotta ja painoindeksi 30,6. Heidät jaettiin kolmeen ryhmään, joista yksi sai 4 kuukautta lumevalmisteita, toinen 1250 mg ja kolmas 2500 mg päivässä kalaöljyn omega-3-rasvahappoja. Seerumista mitattiin tulehdussytokiineja (interleukiini-6, IL-6 ja TNF-alfa). Vaikutusjakson aikana IL-6 väheni kalaöljyryhmissä 10 ja 12 % annosta vastaavasti, mutta lumeryhmässä se suureni peräti 36 %. TNF-alfa muuttui kalaöljyryhmissä vain vähän (0,2 % ja -2.3 %), mutta suureni lumeryhmässä 12 %. Tutkijat eivät kuitenkaan kommentoi, mikä aiheutti lumeryhmässä näitä muutoksia. Masennusoireita ei ollut paljoa tutkimuksen alussa, eivätkä ne juuri muuttuneet vaikutusjakson aikana.

Kalaöljy vaimentaa tulehdusta lihavilla, istuvaa elämäntapaa noudattavilla keski-ikäisillä ihmisillä, joten kalaöljyllä voi olla laajat suotuisat terveysvaikutukset, päättelivät tutkijat. Tutkimus aloitettiin jo vuonna 2006 ja se julkaistaan vasta nyt 2012 aivotutkijoiden ja käyttäytymistieteilijöiden ammattilehdessä. Kuten näemme, tämänkaltaisten tutkimusten (vain 4 kuukauden hoitojakso!) tekeminen on hyvin hidasta ja kallista. Tutkimussuunnitelma on luettavissa maksutta tästä linkistä NCT00385723.

Tavalliset halvat peruskalaöljyt sisältävät vain 30 % omega-3-rasvahappoja ja 70 % muita rasvoja. Sitä vastoin uuden polven etyyliesteröidyissä kalaöljyissä on jopa 90 % omega-3:a, joten niistä saa pienellä päiväannoksella tässäkin tutkimuksessa annetut suurehkot päiväannokset. Parhaissa valmisteissa on mukana myös D3-vitamiinia, joka tehostaa vaikutusta. Kysy lisää terveyskaupasta, marketista tai apteekista.

Nutraingredients.com 21.6.2012

Kiecolt-Glaser JK, Belury MA, Andridge R, et al. Omega-3 supplementation lowers inflammation in healthy middle-aged and older adults: A randomized controlled trial. Brain Behavior and Immunity. 2012 May 26. Abstract