Ubikinonia diabeettisen neuropatian ehkäisyyn ja hoitoon

Meksikon Guadalajaran yliopiston tutkimus vahvistaa jo lähes 30 vuotta esittämääni näkemystä, että ubikinoni on hyödyksi diabeteksen lisätautien, kuten hermovaurioiden (neuropatioiden) ehkäisyssä ja hoidossa. Tässä tutkimuksessa ubikinonin päiväannos oli 400 mg ja vaikutusjakso kolme kuukautta. Tulokset olivat erinomaiset. Ne puoltavat ubikinonin käyttö diabeteksen täydentävän hoitona.

Puolet diabeetikoista saa ennen pitkää vaurioita ääreis-, keskus- ja autonoomiseen hermostoonsa. Diabeettinen monihermovaurio (polyneuropatia) syntyy vapaiden happiradikaalien aiheuttaman hapetusstressin ja hiljaisen kroonisen inflammaation seurauksena. Ubikinoni on erinomainen hapetusstressiä ja inflammaatiota ehkäisevä ja vaimentava antioksidantti. Se pelkistyy elimistössä ubikinoliksi, joka estää lipoproteiineja hapettumasta (härskiintymästä).

Meksikolaiset kardiologit ja immunologit tutkivat ubikinonin vaikutuksia diabeettisessa polyneuropatiassa, eritoten lipidioksidaatiossa ja hermojen kasvutekijöissä (NGF-β). Lumekontrolloituun kaksoissokkokokeeseen osallistui 24 polyneuropatiasta kärsivää tyypin 2 diabeetikkoa, jotka saivat 400 mg ubikinonia päivittäin 3 kuukautta. Verrokkeina oli 25 kaltaistettua diabeetikkoa, jotka saivat lumetta. Potilaiden keski-ikä oli 56 vuotta, ja he olivat sairastaneet diabetesta keskimäärin 11 vuotta. Päätetapahtumina olivat kliininen tila, hermojen johtumisnopeudet, lipidiperoksidaatio, NGF-β ja hoidon turvallisuus. Neuropatian oireet ja pisteytys (score) vähenivät merkitsevästi ubikinonia saaneessa ryhmässä ja samalla paranivat hermojen neurofysiologisten mittausten tulokset. Lipidiperoksidaatio väheni myös merkitsevästi ubikinonilla, mutta NGF-β ei muuttunut. Mitään sivuvaikutuksia ei havaittu.

Johtopäätös: 12 viikon ubikinonihoito parantaa hermovaurioita potevan diabeetikon kliinistä tilaa ja hermojen johtumisnopeuksia. Lisäksi ubikinoni vähentää hapetusstressiä ja lipidiperoksidaatiota eli rasvojen härskiintymistä ilman merkittäviä sivuvaikutuksia.

Muistatteko, mitä professori Antti Aro kirjoittikaan Diabetesliiton lehdessä (Diabetes 4/2008) ubikinonista? Hän toivoi, että "tämä turha ravintolisä häviäisi pian markkinoilta". Vaan kuinkas sitten kävikään? Minusta on käsittämätöntä, etteivät Suomen Diabetesliitto ja lääkärikunta vieläkään tunne tämän erinomaisen ravintolisän terveysvaikutuksia.

Hernández-Ojeda J, Cardona-Muñoz EG, Román-Pintos LM, et al. The effect of ubiquinone in diabetic polyneuropathy: A randomized double-blind placebo-controlled study. Journal of Diabetes and its Complications. 2012 May 15. PubMed