Ubikinonia diabeetikoille ja statiinien käyttäjille

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on hyödyllistä diabeteksen lisähoitona ja statiinien haittojen ehkäisyssä, kirjoittaa tohtori J. Aalbers Cardiovascular Journal of Africa -lehdessä. Tuore selvitys osoitti, että Australiassa lähes puolet diabeetikoista käytti ubikinonia, kanelia tai muita ravintolisiä lääkityksensä ohessa. Suomessakin ubikinoni on suosittu ravintolisä.

Ubikinoni voi ehkäistä ja korjata statiinien haittoja, etenkin lihasheikkoutta ja -kipuja, totesi eteläafrikkalainen tohtori Dirk Blom (University of Cape Town Lipid Research Unit) äskettäin. Tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa ei kuitenkaan saatu siitä näyttöä. Syynä saattoi olla liian pieni ubikinonin annostus, vain 2 x 60 mg/vrk. Itse otan 200 mg päivässä ihan vain yleiskunnon vuoksi.

Ubikinoni parantaa 8 viikossa heikentyneen sydämen vasemman kammion lyöntivoimaa (silloin kun ejectiofraktio on alle 45% normaalista). Samalla solujen voimalaitosten, mitokondrioiden toiminta tehostuu ja valtimoiden sisäseinämän endoteelin toiminta normaalistuu. Antioksidanttina Q10 näyttää tehokkaammalta kuin C- ja E-vitamiinit. Q10 voi parantaa häiriintynyttä sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa ja kohonnutta verenpainetta, kirjoittaa Aalbers.

Japanilainen hiiritutkimus osoittaa, että ubikinoni ehkäisee atorvastatiinin (esim. Lipitor) suojaamalla mitokondrioita Muraki ym. 2012). Kaikilla statiineilla, esim. pravastatiinilla, ei ole samanlaista haittavaikutusta mitokondrioihin. Lipitorin ja muiden atorvastatiinien käyttäjille pitäisi siis määrätä ubikinonia suojaksi.

Uusi ruotsalaistutkimus osoittaa, että ubikinonin ja seleenin yhdistelmä suojaa ikäihmisten sydämiä ja ehkäisee ennenaikaisia kuolemia. Ubikinoni on mainio ravintolisä kaikille ikääntyville ihmisille ja aivan erityisesti diabeetikoille ja sydänpotilaille.

Aalbergs J. Coenzyme Q10, an anti-oxidant of value to reduce oxidative Stress; also useful to reduce statin-induced myalgia. Cardiovascular Journal of Africa 2012 Apr;23(3):170. Free Full Text

Muraki A, Miyashita K, Mitsuishi M, et al. Coenzyme Q10 reverses mitochondrial dysfunction in atorvastatin-treated mice and increases exercise endurance. Journal of Applied Physiology. 2012 May 31. PubMed