Diabeetikon hermovauriot ja niiden ehkäisy

Joka kymmenes suomalainen on diabeetikko. Puolet heistä saa ennen pitkää vaurioita ääreis-, keskus- ja autonomiseen hermostoonsa. Ääreishermoston tauti ilmenee tavallisimmin pistelynä, puutumisena, kipuina ja lihasten heikkoutena. Aivoissa vauriot ilmenevät muistin heikkenemisenä ja joskus jopa dementoitumisena. Autonomiseen vaurioon voi liittyä vatsa-, suolisto-, virtsarakko- ja genitaalioireita. Pelkästään verensokerin hallinta ei riitä ehkäisemään hermovaurioita, kirjoittavat amerikkalaiset lääkärit Lancet Neurology -lehdessä.


"Kohonnut verensokeri, insuliiniresistenssi, krooninen tulehdus ja reniini-angiotensiinijärjestelmän aktivaatio muodostavat verkoston, joka johtaa hapetusstressiin ja solujen normaalin toiminnan häiriintymiseen", kirjoittaa tohtori Brian C. Callaghanin työryhmä (University of Michigan, Ann Arbor, USA). Onneksi monia verkoston tekijöistä voidaan hoitaa, toteaa työryhmä. Tähän asti tyypin 2 diabeteksen hoito on keskittynyt liiaksi pelkän verensokerin hallintaan, mikä ei yksin riitä ehkäisemään lisätauteja.

Kohonnnut verensokeri (hyperglykemia) myötävaikuttaa neuropatian eri muotojen syntyyn, mahdollisesti mitokondrioiden toimintahäiriön kautta sekä lisäämällä hapetusstressiä ja kroonista tulehdusta, korostaa Callaghan. Lisäksi veren rasvahäiriöt, dyslipidemia, tuottavat myrkyllisiä vapaita rasvahappoja ja tulehdussytokiineja (rasvasoluista eli apidosyyteistä). Viskeraalisen sisäelinrasvan kertyminen vyötärön seudulle, verenpaineen kohoaminen ja reniini-angiotensiinijärjestelmän häiriintyminen lisäävät myös myrkyllisten vapaiden rasvahappojen tuotantoa ja tulehdusta. Hapettunut ja sokeristunut kolesterolikin on myrkyllistä, ja se voi tappaa hermosoluja. Kaikkiin näihin häiriöverkoston osiin voidaan vaikuttaa ja ehkäistä siten hermostovaurioita, toteavat kirjoittajat.

Kirjoittajat eivät mainitse VHH-dieettiä eivätkä ravintolisiä, mutta minusta ne kuuluvat oleellisina diabeteksen täydentävään hoitoon. Diabeetikon on ihan turha ottaa ehdoin tahdoin lisätautien riskiä. Lue lisää maksuttomasta Hyvän diabeteshoidon oppaasta. Voit ladata sen netistä tai noutaa lähimmästä luontaistuotteita myyvästä liikkeestä tai apteekista.

Callaghan B, et al. Diabetic neuropathy: clinical manifestations and current treatments. Lancet Neurol 2012;11:521-534. Abstract