Sydänlääkärit: EPA suojaa valtimotaudeilta

Kalaöljyn EPA-rasvahappo on erityisen suuren mielenkiinnon kohteena Japanissa. Uusi kardiologien tutkimus osoittaa, että mitä enemmän veressä on EPA-rasvahappoa suhteessa arakidonihappo-nimiseen omega-6-rasvahappoon (AA), sitä vähemmän sepelvaltimoissa on muutoksia. Tulokset vahvistavat englantilaisten verisuonikirurgien tutkimuksia ja puoltavat E-EPA-kalaöljyn käyttöä sydänpotilaan ravintolisänä.

Ennestään tiedetään, että EPA/AA-suhteella on ratkaisevan tärkeä merkitys valtimotaudeissa. Nämä kaksi rasvahappoa ovat toistensa vastavaikuttajia: AA lisää ja EPA pienentää valtimotaudin riskiä. AA tuottaa elimistössä tulehdusta (inflammaatiota) ja veritulppaa muodostavia yhdisteitä, kun taas EPA vähentää niitä. EPA/AA-suhde kuvastaa parhaiten omega-3/omega-6-suhdetta, joka on vääristynyt. Toisinaan sama asia ilmaistaa AA/EPA-suhteena. Selostan asiaa tarkemmin Kalaöljyoppaassani.

Japanilaiset sydänlääkärit tutkivat 206 peräkkäisen sairaalaan hoitoon tulleen angina pectoris -potilaan veren EPA- ja AA-rasvahappojen pitoisuudet sekä hs-CRP (erittäin herkkä C-reaktiivinen proteiini), ja heille tehtiin sepelvaltimoiden varjoainekuvaus, angiografia. Sen perusteella valtimomuutokset luokiteltiin joko yksinkertaisiin (simple) tai monimutkaisiin (complex). Potilaat jaettiin kolmeen ryhmään plasman EPA/AA-suhteen perusteella: suurin (n=67 potilasta), keskisuuri (n=70) ja pienin suhdeluku (n=69).

Mitä pienempi EPA/AA-suhde oli, sitä enemmän oli monia valtimomuutoksia. Toisin sanoen, mitä vähemmän EPAa suhteessa AA:han, sitä vakavampi tauti. "Suurentunut hs-CRP-pitoisuus ja pieni EPA/AA-suhde liittyivät vaikeisiin valtimomuutoksiin," kirjoittavat kardiologit. He pitävät EPAa tärkeimpänä sydäntää suojaavana omega-3-rasvahappona.

Tutkimus tukee englantilaisten verisuonikirurgien ja immunologien tekemää tutkimusta, jossa rasvahapot mitattiin suoraan valtimoiden paakuista. Potilaille annettiin etyyliesteröityä kalaöljyä, jonka EPA vähensi valtimoplakissa vaahtosoluja, tulehdusgeenejä ja -sytokiineja sekä tulehdusta ja stabilisoi plakkia. Stabiili plakki ei hevin repeä, eikä lähetä verenkiertoon palasia, jotka voisivat aiheuttaa sydän- tai aivoinfarktin.

Tutkimukset puoltavat E-EPAn käyttöä angina pectoris -potilaiden hoitona. Suomessa vahvin EPA-valmiste on 90-prosenttinen E-EPA, jota saa luontaistuotteita myyvistä liikkeistä ja apteekeista.

Hayakawa S, Yoshikawa D, Ishii H, et al. Association of plasma omega-3 to omega-6 polyunsaturated Fatty Acid ratio with complexity of coronary artery lesion. Internal Medicine (Tokyo, Japan) 2012;51(9):1009-14. Epub 2012 Apr 29.