Nuorten mielenterveyshäiriöt ja D-vitamiinin puute

Mielenterveyden häiriöihin liittyy useita ravintoaineiden puutoksia, erityisesti D-vitamiinin ja kalaöljyn omega-3-rasvahappojen puutteet. Psykiatristen sairauksien luonne on ymmärretty aivan väärin ja siksi myös hoidon tulokset ovat huonoja. Ravintoaineiden puutokset eivät parane psyykelääkkeillä eivätkä terapialla.

Amerikkalainen professori Walter E. Stumpf ennusti ensimmäisenä vuonna 1989, että D-vitamiinilla tulee vielä olemaan tärkeä merkitys psykiatriassa (Psychopharmacology (Berl) 1989;97(3):285–94). Kuinka oikeassa hän olikaan!

Rochesterin yliopiston psykiatrian klinikassa hoidettiin 104 nuorta, 75 tyttöä ja 29 poikaa, keski-iältään 15 vuotta (hajonta 12–18 vuotta). Heidät oli lähetetty hoitoon 2008–2010 akuuttien mielenterveyshäiriöiden vuoksi. Klinikassa heiltä otettiin verikokeita, joista määritettiin muun muassa seerumin D-vitamiinin pitoisuus 25-OH-D (Suomen laboratorioissa merkitään S-D-25). Viitearvo on 75–150 nanomoolia litraa kohti (nmol/l).

Peräti 72 prosenttia nuorista poti D-vitamiinin puutetta. Joka kolmannen S-D-25 oli alle 50 nmol/l ja 38 prosentilla se oli 50–74 nmol/l. Vain 28 prosentilla pitoisuus oli viitearvojen puitteissa. Psykoottisten nuorten pitoisuudet olivat muita potilaita pienempiä (keskimäärin 50 vs 52 nmol/l). Psykoottiset oireet korreloivat merkitsevästi pieneen S-D-25:een. Normaalin D-vitamiinipitoisuuden nuorista vain harvoilla (6/29) oli psykoottisia piirteitä.

Johtopäätökset: D-vitamiinin puute on yleinen mielenterveysongelmista kärsivillä nuorilla. Puutos saattaa vaikuttaa sairauden vakavuusasteeseen.

Tutkimus tukee tohtori Anna-Maija Tolppasen Bristolin yliopistosta Englannissa julkaisemia havaintoja, joiden mukaan D-vitamiini ja kalaruoka vähentävät lasten ja nuorten masentuneisuutta. Uudet tutkimukset vahvistavat usein esittämääni käsitystä, jonka mukaan nuoret tarvitsevat reilusti D-vitamiinia ja kalaöljyn omega-3-rasvahappoja. Ne ehkäisevät samalla myös nuorten syrjäytymistä.

Amerikkalaistutkimukseen osallistuivat seuraavat laitokset:
1 Center for Innovation in Pediatric Practice, The Research Institute at
Nationwide Children’s Hospital and The Ohio State University, Columbus, OH,
USA
2 Clinical Research Coordinator, University of Rochester Medical Center,
Department of Psychiatry, 300 Crittenden Boulevard, Rochester, New York
14642, USA
3 Psychiatric Nurse Practitioner, Irwin Army Community Hospital Behavioral
Health, 600 Caisson Hill Road, Fort Riley, KS 66442, USA
4 Nationwide Children’s Hospital 700 Children’s Drive, Columbus, OH 43205,
USA

Lähde: Gracious BL, Finucane TL, Freidman-Campbell M, et al. Vitamin D deficiency and psychotic features in mentally ill adolescents: A cross-sectional study. BMC Psychiatry 2012, 12:38 Free Full Text