D-vitamiinikin voi auttaa fibromyalgiaan

Vain 15 prosenttia fibromyalgiaa potevista irlantilaisista saa riittävästi D-vitamiinia, ilmenee uudesta pienehköstä tutkimuksesta. Se esitettiin tällä viikolla British Society for Rheumatologyn kokouksessa. Lääkärit suosittavat korjaamaan puutteen D-vitamiinilisällä.

Our Lady's Hospital (Navan, Irlanti) tutki 36 fibromyalgiapotilaan seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (joka Suomessa merkitään S-D-25). Keski-ikä oli 47 vuotta ja 90 % oli naisia. Joka neljännen potilaan pitoisuus oli katastrofaalisen pieni, alle 25 nmol/l. 62 prosentilla pitoisuus oli 25–80 nmol/l, mikä sekin on liian pieni, sanoo asiaa tutkinut reumalääkäri Sekharipuram A. Ramakrishnan.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että D-vitamiinin piilevä puute liittyy epämääräisiin lihaskipuihin ja -heikkouteen. Kaikissa kokeissa D-vitamiinilisästä ei ole ollut merkittävää apua fibromyalgiassa, todennäköisesti siksi, että annos on ollut liian pieni.

"Irlanti ei ole kovin aurinkoinen maa, ja 30–40 % naisista potee D-vitamiinin puutetta", sanoo tohtori Ramakrisnan. "Monet "fibrot" pysyttelevät kipujensa vuoksi sisätiloissa eivätkä matkusta lomillekaan aurinkoisiin maihin", hän lisää. Hän suosittelee suurempia kliinisiä tutkimuksia D-vitamiinin vaikutusten selvittämiseksi. "Itse annamme tällä hetkellä kaikille fibromyalgiapotilaillemme D-vitamiinia purkista", hän toteaa.

Espanjassa Sevilan yliopistossa fibromyalgiaa poteville on annettu hyvällä menestyksellä ubikinonia 300 mg päivässä. "Fibrojen" kannattaa siis kokeilla ravintolisien käyttöä, sillä niistä saatta olla merkittävää hyötyä. Useamman ravintolisän samanaikainen käyttö, riittäävän suurina annoksina, antanee paremman tuloksen kuin yksittäisten tuotteiden kokeileminen.

Lähde Medpage today 3.5.2012

Jan A, et al. Serum 25-hydroxy vitamin D levels in patients with fibromyalgia. British Society for Rheumatology 2012; Abstract 231.