Kalaöljyä lihaville nuorille

Lasten lihavuus yleistyy länsimaissa ja samalla yleistyvät verenpainetauti, insuliiniresistenssi, tyypin 2 diabetes ja metabolinen oireyhtymä sekä niihin liittyvät sydän- ja valtimotaudit. Lihavilla nuorilla on veressään paljon tyydytettyjä ja omega-6-rasvahappoja ja vähän omega-3-rasvahappoja. Uusi ruotsalaistutkimus osoittaa, että rasvahappohoito parantaa lihavien tyttöjen sokeritasapainoa ja vähentää diabeteksen riskiä.

Ruotsissa Göteborgin yliopiston Sahlgrenska-sairaalassa tehtiin vaihtovuoroinen kaksoissokkotutkimus, johon kutsuttiin poliklinikan hoidossa olevia lihavia nuoria, iältään 14–17 vuotta. Alunperin tutkimukseen kutsuttiin 108 nuorta, mutta vain 47 tuli tiedotustilaisuuteen ja heistä vain 31 ilmoitti halukkuutensa tutkimukseen. Yksi suljettiin pois tupakoinnin vuoksi, yksi muutti ulkomaille, kolme keskeytti tutkimuksen ja yksi suljettiin pois tulosten käsittelystä huonon hoitomyöntyvyyden vuoksi. Lopulta aineistoksi jäi 25 nuorta, 14 tyttöä ja 11 poikaa.

Nuorille annettiin kolme kuukautta päivittäin joko 1,2 g kalaöljyä tai lumetta. Ravshappovalmisteena oli Suomessakin myytävä EyeQ, jota annettiin 10 kapselia päivässä, mikä antoi yhteenä 930 mg EPAa ja 290 mg DHA:ta, 100 mg gammalinoleenihappoa ja 18 mg E-vitamiinia.

Vaikutusjakson jälkeen verum- ja lumeryhmät pitivät 6 viikon tauon, ja vaihtoivat sen jälkeen paikkaa. Nuorista mitattiin paastoverensokeri, veren insuliini, leptiini, adiponektiini ja rasvahappoja. Heille tehtiin myös suonensisäisesti sokerirasituskoe ja lisäksi lihaksista otettiin biopsioita. Kalaöljyn nauttiminen suurensi EPAn ja DHA:n pitoisuutta seerumissa sekä lihaksissa. Samalla tulehdusvalkosolujen (lymfosyyttien ja monosyyttien) ja tulehdussytokiinien (TNF-alfa, IL-6 ja IL-1beeta) pitoisuudet vähenivät. Kalaöljy ei vaikuttanut kokonaiskolesteroliin, HDL-kolesteroliin, triglyserideihin, antropometrisiin muuttujiin, verenpaineeseen, sykeaallon nopeuteen eikä verisuonten rakenteisiin.

Kalaöljy paransi tyttöjen sokerinsietoa keskimäärin 39 % ja vähensi seerumin insuliinin pitoisuutta 34 % (sokerirasitusteissä). Insuliiniherkkyys parani 17 %. Rasvahappohoito voi siis ehkäistä lihavien tyttöjen insuliiniresistenssiä. Pojilla ei havaittu vastaavia muutoksia.

"Kolmen kuukauden kalaöljyhoito paransi sokeri- ja insuliinitasapainoa lihavilla tytöillä ilman että se olisi vaikuttanut painoon", päättelivät tutkijat.

Tutkimus on julkaistu kahdessa tiedelehdessä (viitteet alla).

Hämmästelen sitä, että tutkimukseen valittiin heikkotehoinen valmiste, jota piti ottaa 10 kapselia päivässä. Näin suuri annostelu vähensi ilmeisesti nuorten innostusta tutkimukseen ja heikensi hoitomyöntyvyyttä. Tutkimusraportti on luettavissa kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

Dangardt F, Chen Y, Gronowitz E, et al. High physiological omega-3 Fatty Acid supplementation affects muscle Fatty Acid composition and glucose and insulin homeostasis in obese adolescents. Journal of Nutrition and Metabolism. 2012;2012:395757. doi:10.1155/2012/395757
Dangardt F, Osika W, Chen Y, et al. Omega-3 fatty acid supplementation improves vascular function and reduces inflammation in obese adolescents. Atherosclerosis. 2010 Jul 21. Abstract