D-vitamiini voi hoitaa verenpainetautia

D3-vitamiini voi alentaa kohonnutta verenpainetta ja ehkäistä munaisvaurioita, osoittaa Harvardin yliopiston tutkimus. Koehenkilöt nauttivat D3-vitamiinia 375 mikrogrammaa (µg) päivässä. Tulos puoltaa reilun D-vitamiinilisän käyttöä kohonneen verenpaineen ja munuaisvian ehkäisyssä sekä hoidossa. Lihavat ihmiset tarvitsevat muita enemmän D-vitamiinia, huomauttavat tutkijat.

Kyseessä on ensimmäinen ihmistutkimus, jossa selvitettiin D3-vitamiinin biokemiallisia vaikutuksia kohonneeseen verenpaineeseen. Suomessakin on satojatuhansia ihmisiä, joiden verenpaine on koholla ja jotka syövät siihen lääkkeitä. D3-vitamiini toimii verenpainetaudissa samalla tavalla kuin tietyt verenpainelääkkeet, ACE-estäjät, mutta ilman niille ominaisia haittavaikutuksia, joista tavallisin on yskänärsytys. Tulos viittaa siihen, että D3-vitamiini voi korvata synteettisiä ACE-lääkkeitä.

Tutkimukseen valittiin 14 sairaalloisen lihavaa ihmistä (painoindeksi yli 36), joilla oli verenpainetauti, esidiabetes ja matala seerumin D-vitamiinin pitoisuus (joka Suomessa merkitään S-D-25). Se oli keskimäärin 45 nmol/l eli suunnilleen sama kuin suomalaisillakin on keskimäärin. Tutkitut valittiin tähän testiin siksi, että heillä oli tavallista suurempi riski sairastua krooniseen munuaisvikaan. Koehenkilöiden munuaisten toiminta oli kuitenkin vielä normaali. Muu lääkitys keskeytettiin kolmeksi kuukaudeksi, jottei se olisi vaikuttanut angiotensiini-reniini-järjestelmään (RAS), joka säätää verenpainetta.

D3-vitamiinihoitoa annettiin yhden kuukauden ajan. Päiväannos oli 15 000 IU eli 375 mikrogrammaa (µg). Se nosti S-D-25:n keskimäärin 130 nmoliin/l. Koehenkilöiden munuaisten plasmavirtaus mitattiin sairaalassa. D-vitamiinilisä paransi sitä keskimäärin viisi prosenttia ja alensi samalla verenpainetta. Tutkijat päättelivät, että D3-vitamiinilla (375 µg/vrk) on samanlainen vaikutusmekanismi kuin ACE-estäjillä. Kumpikin alentaa kohonnutta verenpainetta ja vähentää munuaistaudin riskiä.

Tutkimus esitettiin kokouksessa nimeltään Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology 2012 Scientific Sessions.

MedScape.com. 25.4.2012