Masennus ja valtimotaudit

Masennukseen liittyy usein valtimotauti, ilmenee sydän- ja verisuonikirurgi Marlene Grenonin johtamasta tutkimuksesta. Se esitettiin 20.4.2012 Chicagossa American Heart Association's Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology -kokouksessa.

Masennus on biologinen sairaus, jossa myllertävät vapaiden radikaalien aiheuttama hapetusstressi sekä matala-asteinen krooninen tulehdus, inflammaatio, kuten olen jo vuosien ajan esittänyt. Ennestään tiedetään, että sepelvaltimotautiin ja sydäninfarkteihin liittyy usein masennusta. Masentuneilla potilailla esiintyy muita useammin ääreisvaltimoiden sairautta, ilmenee professori Grenonin johtamasta Heart and Soul Studysta.

Sen aineistona oli 1024 naista ja miestä, joilla oli todettu sepelvaltimotauti. Heidän terveydentilaansa seurattiin keskimäärin 7,2 vuotta kahdessa Veteran´s Administrationin sairaalassa, yhdessä yliopistoklinikassa ja yhdeksässä terveyskeskuksessa San Franciscossa.

Alussa 19 prosentilla oli masennusoireita. He olivat usein naisia ja nuorempia (keski-ikä 63 v) kuin muut sydänpotilaat (keski-ikä 68 v) ja heillä oli muita samanaikaisia sairauksia, kuten läpikäyty sydäninfarkti, sydämen vajaatoiminta ja diabetes sekä matala HDL-kolesteroli, korkeat triglyseridit, seerumin kreatiini, CRP ja interleukiini-6 (IL-6). Masentuneet tupakoivat muita enemmän, harrastivat vähemmän liikuntaa ja käyttivät enemmän lääkkeitä. Heillä esiintyi myös muita enemmän ääreisvaltimoiden sairauksia (verenkiertohäiriöitä).

Grenon S, Hiramoto H, Vittinghoff et al. Is depression a risk factor for peripheral arterial disease? Insights from the Heart and Soul Study ATVB 2012; American Heart Association's Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology Meeting. Abstract 418.