Karnosiini ehkäisee lihasten väsymistä

Karnosiini löydettiin lihaksesta Venäjällä jo vuonna 1900, ja sen vaikutuksia on tutkittu paljon niin idässä kuin lännessä. Karnosiini on energiaa tuottava eli ergogeeninen valkuaisaine, joka kiinnostaa liikunta- ja urheilulääketieteen tutkijoita ja tietysti urheilijoita. Uusi australialainen tutkimus vahvistaa, että karnosiini lisää lihasvoimaa ja kestävyyttä sekä ehkäisee lihasten väsymistä fyysisessä kuormituksessa. Karnosiini on erinomainen ravintolisä kaikille kuntoilijoille ja urheilijoille.

Tutkijat ottivat näytteitä (neulabiopsioita) ihmisen ulommasta reisilihaksesta (vastus lateralis), josta mitattiin näytteeseen lisätyn karnosiiniliuoksen vaikutuksia lihassäikeiden toimintoihin. Karnosiinilisä suurensi lihaksen karnosiinin pitoisuutta, jolloin lihaksen supistusvoima lisääntyi. "Karnosiini ehkäisee lihaksen väsymistä fyysisessä kuormituksessa", päättelevät tutkijat.

Havainto sopii hyvin yhteen mm. ultrajuoksija Jukka Viljasen käytännön kokemusten kanssa. Hän käytti Sport-Carnosinia juostessaan helmikuussa 2012 Saharan halki ja aikaisemmin 100 km juoksukilpailussa Etelämantereella.

Karnosiini ehkäisee myös stressiä, ilmenee uudesta kiinalaisesta tutkimuksesta (Li ym. 2012).

Dutka TL, Lamboley CR, McKenna MJ, Murphy RM, Lamb GD. Effects of carnosine on contractile apparatus Ca²⁺ sensitivity and sarcoplasmic reticulum Ca²⁺ release in human skeletal muscle fibers. Journal of Applied Physiology. 2012 Mar;112(5):728-36. Abstract / Free full text (pdf)

Li YF, He RR, Tsoi B, et al. Anti-Stress Effects of Carnosine on Restraint-Evoked Immunocompromise in Mice through Spleen Lymphocyte Number Maintenance. PLoS One. 2012;7(4):e33190. Full Free Text