D-vitamiini voi pidentää tervettä ikää

Kansas Cityn yliopisto on julkaissut yhden kaikkein suurimmista D-vitamiiniaineistoista, lähes 11 000 henkilön lähes 6 vuoden seurantatutkimuksen. Sen mukaan Kansasissa – joka sijaitsee 39. leveysasteella, kuten Madrid ja Rooma – 70 % väestöstä potee D-vitamiinin puutetta. S-D-25 on silloin alle 75 nmol/l. Puute liittyi erityisesti ylipainoon, lihavuuteen, sydän- ja valtimotauteihin ja -kuolleisuuteen sekä tyypin 2 diabetekseen.

Tutkitut henkilöt olivat keskimäärin noin 60-vuotiaita (+/- 15 v), ja heistä suurin osa oli naisia (71 %). D-vitamiinin pitoisuus seerumissa (Suomessa merkitään S-D-25) oli keskimäärin 60 nmol/l, mikä on alle viitearvon (75–150 nmol/l), mutta huomattavasti enemmän kuin vastaavan ikäisillä suomalaisilla (keskimäärin noin 43 nmol/l). Vain 30 prosentilla pitoisuus oli riittävä eli yli 75 nmol/l. Toisin sanoen, yli 70 % poti puutetta, vaikka he asuivat aurinkoisessa osavaltiossa.

D-vitamiinin puute lisäsi monia sairauksia: Diabetesta, verenpainetautia, sepelvaltimotautia, sydänlihasrappeumaa (kardiomyoatiaa) ja sydänkuolemia.

D-vitamiinin käyttö ruoan lisänä vähensi kokonais- ja sydäntautikuolleisuutta, mutta vain niillä, joilla oli ollut puutetta. Valitettavasti tässä aineistossa ei kyetty selvittämään, kuinka suuria päiväannoksia D-vitamiinia ihmiset nauttivat. Monivitamiinivalmisteiden käyttöä ei laskettu D-vitamiinin käytöksi, koska niiden pitoisuudet olivat niin pieniä. Yleensä amerikkalaiset ottavat paljon suurempia D-vitamiiniannoksia (jopa 250 µg/vrk) kuin suomalaiset.

Tutkimuksen painoarvoa lisää se, että se julkaistiin sydänlääkäreiden ammattilehdessä. Koko artikkelin voi lukea maksutta alla olevasta linkistä. Amerikkalaistutkimus vahvistaa eurooppalaisen LURIC-tutkimuksen tulosta: D-vitamiini ehkäisee sydän- ja muita kuolemia.

Tämäkin tutkimus puoltaa D-vitamiinin saantisuosituksen reilua nostoa. Se ehkäisisi useimpia kansantauteja ja jarruttaisi niiden kulkua. Samalla säästyisi miljardeja euroja vuodessa. Pitkäikaissairaiden tulisi mittauttaa seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) ja nostaa se vähintään 125 nmoliin/l. Viitearvo on 75–150 nmol/l. Viranomaissuositus on alle 2-vuotiaille 10 µg, 2-60-vuotiaille 7,5 ja yli 60-vuotiaile 20 µg. Itse suosittelen kaikille suomalaisille, myös lapsille, vähintään 100 mikrogramman päiväannosta, kuten arkkiatri Arvo Ylppö esitti jo vuonna 1925!

Nutraingredients.com. 28.3.2012

Vacek JL, Vanga SR, Good M, et al. Vitamin D Deficiency and Supplementation and Relation to Cardiovascular Health. The American Journal of Cardiology. 2012;109 (3), 359-363 Free Full Text