K-vitamiini ehkäisee ihon rypistymistä

Yli 20 vuotta on tiedetty, että K-vitamiini auttaa kalkkia kiinnittymään luustoon. Nyt Laboratory Investigation -lehdessä julkaistu tutkimus viittaa siihen, että tämä vitamiini lisää myös ihon kimmoisuutta ja ehkäisee ryppyjen muodostumista ikääntyvässä ihossa.

K-vitamiinin vaikutuksia ihoon alettiin perinnöllistä ihotautia pseudoxanthoma elasticumia (PXE) potevilla henkilöillä. Tauti aiheuttaa kasvojen ja vartalon ihon voimakasta rypistymistä. Näiden tutkimusten perusteella K-vitamiinin uskotaan ehkäisevän myös tavallista ihon rypistymistä. Havainnot puoltavat käsitystä, jonka mukaan ravintolisistä on hyötyä myös kauneudelle, joka "tulee sisältäpäin".

Ihon kimmoisuuden väheneminen PXE-taudissa johtuu elastisten säikeiden kalkkiutumisesta, mikä johtuu kalkin ja fosfaatin pitoisuuden lisääntymisestä solun ulkopuolisessa tilassa. Kalkkiutuminen voidaan kuitenkin ehkäistä tietyllä proteiinilla, jonka nimi on on matriksin Gla-proteiini (MGP). Sen aktivoituminen vaatii K-vitamiinin läsnäoloa.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että henkilöt, jotka eivät kykene metaboloimaan K-vitamiinia saavat PXE-oireita, mikä tukee käsitystä K-vitamiinin merkityksestä ihon rypistymisen ehkäisyssä. Uutta tutkimusta johtanut professori Leon J. Schurgers uskoo, että K-vitamiini saattaa hyvinkin ehkäistä ikääntyvien ihmisten ihon ryppyjä.

"On helpompi tutkia asiaa PXE:ssä [kuin terveissä ihmisissä] ja saada siten selville proteiinin vaikutustapa", Schurgers selittää. Hän toimii K-vitamiinia ja proteiineja tutkivassa Maastrichtin yliopiston tutkimuslaitoksessa nimeltään VitaK (lue lisää).

K-vitamiinia on kahta laatua: K1 ja K2. Edellistä kutsutaan myös nimillä fyllokinoni ja fytonadioni, ja sitä esiintyy vihreissä lehtevissä kasviksissa kuten salaateissa, brokkolissa ja pinaatissa. Länsimaisen ravinnon sisältämästä K-vitamiinista noin 90 % on K1:ta. K2:ta kutsutaan nimellä menakinoni, ja sitä ihminen valmistaa suolistossaan bakteerien avulla. K2:ta on vähäisiä määriä myös lihassa, juustoissa ja nattossa (japanilainen fermentoitu soijaruoka).

Gheduzzi D, Boralgi F, Annovi G et al. Matrix Gla protein is involved in elastic fiber calcification in the dermis of pseudoxanthoma elasticum patients. Laboratory Investigation 2007 doi: 10.1038/labinvest.3700667

K-vitamiinista Suomen apteekkarilehdessä 11/1995