Karnosiini vaimentaa kroonista kudosvauriokipua

Karnosiini vaimentaa kudosvauriokipuja, ilmenee uudesta hiiritutkimuksesta. Se tukee aikaisempia raportteja Kanadasta ja Slovakiasta, joissa on todettu, että karnosiini on hyödyllinen ravintolisä muun muassa nivelvaivoista kärsiville.

Krooninen kudosvauriokipu voi johtua monista syistä: Pitkäaikaiset tuki- ja liikuntaelimistön, sisäelinten tai verenkiertoelimistön sairaudet kuten nivelrikko, niveltulehdukset, krooniset jännetupentulehdukset, nivelreuma, kasvaimiin liittyvä kudosvauriokipu, krooninen haimatulehdus, krooninen vatsahaava, sepelvaltimotauti ja ääreisverenkierron sairaudet. Lääkärikielellä tällaista kipua kutsutaan myös nosiseptiiviseksi kivuksi. Uusi hiiritutkimus osoittaa, että karnosiini ehkäisee ja vaimentaa tällaista kipua.

Karnosiini ehkäisee nivelrikkoa, ilmenee kanadalaisen Montrealin yliopiston ortopedian tutkimuslaboratorion raportista. Ortopedit pitävätkin karnosiinia tehokkaana luonnonaineena erilaisten vanhenemismuutosten ehkäisyssä ja hidastamisessa. Myös Slovakian tiedeakatemia on tutkinut karnosiinin ja eräiden muiden ravintolisien ja metotreksaattilääkityksen yhteisvaikutusta nivelreumassa. Tutkijat pitävät ravintolisiä suositeltavia, etenkin kun nivelreumaa pitää lääkitä myrkyllisillä lääkkeillä useita vuosikymmeniä. Ravintolisät vähentävät lääkkeiden sivuvaikutuksia ja vaimentavat hapetusstressiä ja inflammaatiota.

Tutkimukset ja käytännön kokemus puoltavat karnosiinin käyttöä kroonisten tautien tukihoitona. Sopiva päiväannos on 800-1200 mg.  Sinkkiä sisältävä pitkävaikutteinen karnosiini on tehokkainta ja vahvinta.

Ohsawa M, Mutoh J, Asato M, et al. Carnosine has antinociceptive properties in the inflammation-induced nociceptive response in mice. European Journal of Pharmacology. 2012 Feb 17. Epub ahead of print