E-EPA voi auttaa skitsofreniassa

E-EPA-niminen kalaöljy voi olla hyödyllinen lisähoito skitsofreniaa sairastaville henkilöille, ilmenee uudesta Harvardin, Arizonan ja Pittsburghin yliopistojen yhteisestä kliinisestä tutkimuksesta. Toin E-EPAn Suomeen kesällä 2003, jonka jälkeen siitä on tullut suosittu ravintolisä, jota myös eräät psykiatrit määräävät potilailleen.

E-EPAa annettiin 2 grammaa päivässä (4 x 500 mg) 24 viikon ajan 27 skitsofreniaa sairastavalle potilaalle, joiden tauti oli kestänyt enintään 9 vuotta (keskimäärin 4,2 vuotta). Kaikki potilaat saivat käyvän hoidon mukaisia atyyppisiä psyykelääkkeitä, myös koko E-EPA-hoidon ajan. Tässä tutkimuksessa ei ollut verrokkiryhmää.

E-EPAn vaikutusta tutkittiin Wisconsin Card Sort Test (WCST) -testillä, joka tehtiin vaikutusjakson alussa sekä 4, 12 ja 24 viikon kuluttua. Testin tekemiseen kuluu 12–20 minuuttia, ja se selvittää koehenkilön henkistä suorituskykyä. Samalla tehtiin myös tavanomaiset psykiatriset testit nimiltään Positive and Negative Symptom Scale (PANSS) ja Global Assessment Scale (GAS).

E-EPA-hoito vähensi merkitsevästi toistuvia tai pysyviä virheitä (Perseverative errors), WCSTin avainlöydöstä: Niitä ilmeni hoidon alussa keskimäärin 28,2 mutta lopussa vain 18,4. Myös PANSS-testin positiiviset löydökset paranivat merkitsevästi. "Löydös viittaa siihen, että EPA-rasvahapolla on positiivisia vaikutuksia skitsofreniapotilaiden kognitiiviseen suorituskykyyn", kirjoittavat tutkijat. Raportti, jossa on 54 kirjallisuusviitettä, on vapaasti luettavissa alla olevasta linkistä.

Koska usein kuulee väitettävän, ettei ravintolisiä ole tutkittu tieteellisesti on syytä mainita tämän E-EPA-tutkimuksen tehneet arvostetut yliopistot:

  • University of Toledo School of Medicine, Toledo, OH, USA
  • University of Arizona, Tucson, AZ, USA
  • University of Pittsburgh, Pittsburgh, PA, USA
  • VA Pittsburgh Healthcare System, Pittsburgh, PA, USA
  • Harvard University, Boston, MA, USA

Tämä tutkimus tukee yksittäisiä tapausselostuksia ja useita pieniä kliinisiä kaksoissokkokokeita, joissa E-EPA (2 g/vrk) on antanut myönteisiä tuloksia, mutta vain silloin, kun sairaus ei ole kestänyt vuosikymmeniä. Muiden tutkimusten mukaan E-EPA on tehokasta myös suuressa psykoosiriskissä olevien nuorten ennaltaehkäisevänä hoitona (Tolonen 2012).

Reddy R, Fleet-Michaliszyn S, Condray R, et al. Reduction in perseverative errors with adjunctive ethyl-eicosapentaenoic acid in patients with schizophrenia: Preliminary study.Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2011;84(3-4):79-83. Free Full Text

Tolonen M. Nuorten ensipyskoosi ja kalaöljy. Duodecim 2012;128:543 [pdf]