FDA varoittaa statiinien sivuvaikutuksista

Yhdysvaltain lääkevirasto (FDA) ilmoitti 28.2.2012, että statiinien myyntipakkauksiin tulee painaa varoitus veren sokeripitoisuuden ja glykohemoglobiinin (HbA1c) mahdollisesta suurenemisesta ja tilapäisistä muisti- ja muista kognitiivisista häiriöistä. Samalla FDA poisti vaatimuksen maksakokeiden rutiininomaisesta tekemisestä statiineja käyttäviltä ihmisiltä, vaikka statiinit voivat aiheuttaa maksavaurioita.

Myyntipäällysmerkintöjen varoitukset koskevat seuraavia valmisteita atorvastatiini (Lipitor), fluvastatiini (Lescol), lovastatiini (Mevacor, Altoprev), pitavastatiini (Livalo), pravastatiini (Pravachol), rosuvastatiini (Crestor) ja simvastatiini (Zocor).

University of Massachusetts Medical Schoolin tutkimus osoitti, että statiinit lisäävät yli 50-vuotiaiden naisten diabeteksen riskiä 48 %. Viime kesäkuussa JAMAssa (Journal of the American Medical Association) julkaistu tutkimus osoitti myös, että statiinit suurentavat diabeteksen riskiä. Kardiologian emeritusprofessori Matti J. Tikkanen kirjoitti aiheesta pääkirjoituksen Duodecimiin. Hän johtaa valtimotautien Käypä hoito -työryhmää.

KELAn 20.2.2012 antaman tiedon mukaan vuonna 2010 statiineja käytti 680 611 ja vuonna 2011 658 660 henkilöä. Vähennystä on siis lähes 22 000 henkilöä (3,2 %). Jos käyttäjämäärä olisi kasvanut samaa vauhtia kuin se kasvoi viidentoista vuoden ajan ennen YLE 1:n MOT-ohjelmaa KOLESTEROLIPOMMI 25.10.2010, olisi statiinien käyttäjiä ollut 98 000 henkilöä enemmän.

Suomessa yli 650 000 henkilöä syö kolesterolia alentavia statiineja (kuva). Ne aiheuttavat sivuvaikutuksia joka viidennelle käyttäjälleen. Laskelmien mukaan yli 100 000 suomalaista kärsii statiinien sivuvaikutuksista, joista yleisimpiä ovat lihasheikkous ja -kivut, muisti- ja unihäiriöt sekä tyypin 2 diabetes, ja harvinaisempia maksa-, munuais- ja keuhkovauriot sekä haimatulehdus. Nämä haitat ovat olleet tiedossa jo kauan, mutta lääketehtaat ovat vähätelleet ja pimittäneet niitä. Lääkärit eivät ole mielellään lähettäneet haittavaikutusepäilyjä tiedoksi Fimeaan.

Lääkäreiden aiheuttama dementia

Kolesterolilääkkeet vähentävät solujen kolesterolia, joka on tarpeellista solujen normaaleille toiminnoille. Erityisesti kärsivät lihas- ja hermosolut (aivosolut).  Ei ihme, että statiinien käyttö voi heikentää muistia ja muita henkisiä toimintoja ja aiheuttaa sekavuutta. Lääkitys on aina elimistölle kemiallinen stressi.

Statiinit estävät maksassa ubikinonin eli koentsyymi Q10:n synteesiä, jolloin haittoja voi ilmaantua. Niitä tulee herkästi myös ihmisille, joiden D-vitamiinin saanti on liian niukkaa. Heitä on Suomessa paljon, sillä viranomaiset ovat pelotelleet D-vitamiinin olevan vaarallista. Pelottelu on johtanut siihen, etteivät ihmiset uskalla ottaa D-vitamiinia riittävästi (100 mikrogrammaa päivässä).

Statiinit voivat aiheuttaa sydäntautia

Statiinit voivat suurentaa veren sokeripitoisuutta, kuten FDA nyt virallisestikin varoittaa. Kohonnut verensokeri ja suurentunut "pitkä sokeri" eli HbA1c alkavat vaurioittaa valtimoita jo muutamassa päivässä. Pitkään jatkuva statiinien syönti voi siten aiheuttaa muutoksia mikro- ja makrovaltimoissa ja hermoissa. Diabetes on suurin syytekijä valtimo- ja sydäntauteihin. Sydäntaudit eivät johdu statiinien puutteesta yhtä vähän kuin päänsärky johtuu aspiriinin puutteesta. Minusta on käsittämätöntä, että diabeetikoille määrätään statiineja jotka aiheuttavat diabetesta. FDA:n julkistama varoitus on saanut osakseen laajaa huomiota maailman tiedotusvälineissä.

MedPagetoday 28.2.2012

Lääkäri Cory Couillard 1.3.2012: Cholesterol drugs linked to brain damage