Fosfoseriini parantaa urheilijan kognitiivista suorituskykyä

Fosfoseriini on erinomainen ravintolisä myös urheilijoille, sillä se ehkäisee stressiä ja parantaa heidän henkistä suorituskykyään. Aikaisemmin fosfoseriinin on osoitettu parantavan juoksijoiden, kilpapyöräilijöiden ja golffareiden suorituskykyä. Uusi urheilulääketieteellinen tutkimus vahvistaa näitä havaintoja.

Fosfoseriiniä on tutkittu kauan neurologiassa ja liikuntatieteissä. Aikaisemmissa tutkimuksissa 200–800 mg fosfoseriiniä päivässä on parantanut mielialaa, kongitiivisia toimintoja (muistia, päättelykykyä, "hoksottimia" ym.) fyysistä suorituskykyä ja vähentänyt urheilusuoritukseen liittyvää stressihormonien eritystä ja lihasten kipeytymistä. Fosfoseriini paransi jopa amerikkalaisen Bill Scogganin Alzheimerin taudin. Hän otti 500 mg päivässä.

Uusi tutkimus tehtiin West Texas A&M Universityssa. Siihen  osallistui 18 hyvin harjoitellutta miesopiskelijaa (22.5 ± 2.2 v, 1,77 ± .06 m, 84,4 ± 13,6 kg). Katso lisää osallistujien ominaisuuksia taulukosta. Ennen koetta heistä otettiin verikokeita, joista määritettiin kortisonin ja testosteronin pitoisuudet. Lisäksi koehenkilöt lämmittelivät kävelemällä reippaasti 5 minuuttia juoksumatolla ja tekivät sen jälkeen lihasten kuntoa mittaavan The one repetition maximum (1-RM) -testin, johon kuuluu kyykkypunnerruksia (Smith machine squat), jalkapunnerruksia (leg press), and reisilihasten ojennus (leg extension ). Koehenkilöille tehtiin myös testi, jossa heidän piti laskea sadasta alaspäin 7 numeroa kerrallaan (93, 86 jne.) ja mielialaa kuvaava Profile of Mood States (POMS ). Testit tehtiin ennen, 5 minuutin ja tunnin kuluttua rasituskokeiden jälkeen. Verinäytteet otettiin ennen testejä ja 5, 15, 25, 40 ja 60 minuuttia niiden jälkeen. Koehenkilöille annettiin 14 päivän ajan ruoan lisänä 400 mg soijasta uutettua fosfoseriiniä tai lumetta.

Fosfoseriini nopeutti 20 % laskutoimitusta ja vähensi virheitä 13 %  (100:sta alaspäin) lumeen verrattuna. Verikokeissa ei havaittu merkitseviä eroja ryhmien välillä.

Johtopäätös: Fosfoseriini paransi merkitsevästi kognitiivista suorituskykyä ennen lihastestejä. Kognitiivisten toimintojen paraneminen voi olla hyväksi urheilijoille ja muille ihmisille. Fosfoseriini ei näyttänyt vaikuttavan mielialaan eikä hormoneihin ennen lihastestejä tai niiden jälkeen. [Huom! Vaikutusjakso oli lyhyt, vain 2 viikkoa.]

Parker AG, Gordon J, Thornton A, et al. The effects of IQPLUS Focus on cognitive function, mood and endocrine response before and following acute exercise.  Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2011;8:16. Free Full Text