Kuinka D-vitamiini ehkäisee tulehdusta?

Amerikkalaiset tutkijat ovat löytäneet uuden mekanismin, jolla D-vitamiini ehkäisee tulehdusta (inflammaatiota). Journal of Immunology -lehti julkaisee National Jewish Health -tutkimuslaitoksen raportin 1.3.2012.  Tulosten mukaan immuunijärjestelmä toimii hyvin silloin, kun D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) on yli 75 nmol/l, mieluiten vähintään 125 nmol/l. Se edellyttää noin 100 mikrogramman (µg) päivittäistä saantia. Nyt Suomessakin saa kaupoista ja apteekeista 100 µg:n kapseleita.

Suomessa THL ja monet muut viralliset tahot uskottelevat, että 50 nmol/l riittää. Itä-Suomen yliopiston tutkimus osoittaa, että 53–73-vuotiaiden veren S-D-25 on keskimäärin vain 43 nmol/l ja hajonta suuri, 8,3–123 nmol/l. D-vitamiinin tarve on siis suurempi kuin mitä viranomaiset suosittelevat. Uudet tutkimukset puoltavat 75–150 nmol/l -pitoisuutta.

"Tutkimus paljastaa uusia ulottuvuuksia D-vitamiinin merkityksestä terveydelle. D-vitamiini sitoutuu soluissa DNA:han ja saa aikaan tapahtumien ketjun spesifistä viestintäreittiä myöten, jonka seurauksena tulehdusta aiheuttavien valkuaisaineiden määrä vähenee", sanoo tutkimusta johtanut lastentautiopin apulaisprofessori Elena Goleva. "Potilaat, joilla on krooninen tulehdustauti, kuten astma, niveltulehdus (artriitti) tai eturauhassyöpä, ja joilla on D-vitamiinin puute, voivat hyötyä D-vitamiinilisästä, joka nostaa heidän S-D-25:nsa yli 30 ng/ml [75 nmol/l]", sanoo professori Goleva. D-vitamiini on  immuunijärjestelmän avaintekijä, joka vaikuttaa suotuisasti lähes kaikkiin akuutteihin ja pitkäaikaisiin sairauksiin. Liian pieni S-D-25 on liitetty moniin sairauksiin, kuten allergioihin, astmaan, diabetekseen, nivelreumaan ja syöpään.

Näin tutkimus tehtiin

Ihmisen valkosoluja viljeltiin erilaisissa D-vitamiinin pitoisuuksissa ja solut altistettiin lipopolysakkaridille (LPS), joka aktivoi immuunijärjestelmän ja aiheuttaa voimakkaita tulehdusreaktioita. Solut, jotka eivät saaneet D-vitamiinia lainkaan tai saivat vähemmän kuin 37,5 nmol/l, tuottivat suuria määriä tulehdussytokiineja IL-6 ja TNF-alfa. Yli 75 nmol/l-pitoisuudessa viljellyt solut reagoivat merkittävästi vähemmän LPS:ään. Paras suojavaikutus saatiin pitoisuudessa 125 nmol/l. [Sitä suosittelevat muun muassa amerikkalaiset rintasyöpäkirurgit potilailleen.]

D-vitamiinireseptori sitoutui suoraan DNA-molekyyliin ja aktivoi MAP-kinaasi-geeniä (MPK-1). Se esti LPS:n laukaisemaa tulehdusreaktioiden sarjaa, ja hillitsi IL-6:n ja TNF-alfan tuotantoa.  "Tämän uuden mekanismin löytyminen selittää monia D-vitamiinin terveysvaikutuksia", tulkitsee Goleva. "Soluviljelmissä todettu annos-vaste -suhde, jossa pitoisuudet olivat samaa luokkaa kuin ihmisen seerumissa, vahvistaa käsitystä D-vitamiinin merkityksestä immuunijärjestelmän toiminnassa ja tulehdusten ehkäisyssä", hän sanoo Science Dailyn haastattelussa. Tulos viittaa siihen, että ihmisen ihanteellinen D-vitamiinin päivittäinen tarve on noin 125 mikrogrammaa (µg). Suomessa viranomaissuositus on vain 7,5 µg/vrk (alle 2-vuotiaile 10 µg/vrk ja yli 60-vuotiaille 20 µg/vrk)

ScienceDaily 23.2.2012

Zhang Y, Leung DYM, Richers BN, et al. Vitamin D Inhibits Monocyte/Macrophage Proinflammatory Cytokine Production by Targeting MAPK Phosphatase-1. The Journal of Immunology, March 1, 2012 DOI: 10.4049/%u200Bjimmunol.1102412