Valtimotaudit: Endoteelin toimintahäiriö ja typpioksidi

Valtimotautien syy ei ole kolesteroli sellaisena, kuin sitä meillä verestä mitataan, vaan valtimon sisäpinnan solukerroksen, endoteelin, tulehdus ja toimintahäiriö. Sen ehkäisy ja hoito ovat nyt keskeisiä sydäntautiopissa eli kardiologiassa. Nitron vaikutusmekanismi kohdistuu nimenomaan endoteeliin, jossa se vapauttaa typpioksidia (NO). Se laajentaa ahtautunutta valtimoa ja parantaa verenkiertoa. Sama vaikutustapa on muun muassa berberiinillä, D-vitamiinilla, karnosiinilla ja ubikinonilla, jotka ovat ravintolisiä.

Alfred Nobel (1833–1896) keksi dynamiitin, jonka pääasiallinen vaikuttava aine on nitroglyseriini (lääketieteessä "nitro"). Kun Nobel sairastui sydäntautiin, hänen lääkärinsä määräsi hänelle nitroa, josta Nobel kuitenkin kieltäytyi. Hän näet tiesi, että se aiheuttaa päänsärkyä, eikä hän uskonut, että se voisi lievittää sepelvaltimotaudista johtuvaa rintakipua. Nobel kirjoitti: "On ironista, että lääkärini määrää minut syömään nitroglyseriiniä".

Nyt tiedetään yleisesti, että nitro auttaa sydänperäiseen rintakipuun. Kesti kuitenkin 100 vuotta, ennen kuin nitron biokemiallinen vaikutustapa selvisi: Se vapauttaa valtimoiden sisäseinämän soluissa typpioksidi-nimistä kaasua (NO). Se puolestaan laajentaa ahtautuneita valtimoita, mikä lievittää sepelvaltimotaudista johtuvaa angina pectoris -kipua. NO:ta vapauttavia aineita on muitakin: berberiini, karnosiini ja ubikinoni sekä C- ja D-vitamiinit. Lisäksi näillä yhdisteillä on monia muitakin suotuisa terveysvaikutuksia.

Endoteelin toimintahäiriö

Valtimotaudin syy on endoteelin toimintahäiriö. Sitä voidaan ehkäistä ja jarruttaa muun muassa berberiinillä, karnosiinilla, ubikinonilla ja kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla.

Kaikilla diabeetikoilla ja monilla muuillakin ihmisillä on pienten mikrovaltimoiden tauti, toimintahäiriö niiden endoteelissa. Häiriö vaurioittaa alan oloon silmän verkkokalvoa, munuaisia ja hermoja. Tästä syystä suosittelen diabeetikoille ja sydänpotilaille typpioksidia vapauttavia ja matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota) vaimentavia ravintolisiä. Hiljainen tulehdus on merkittävä valtimotautien syytekijä (Haarala 2012). Lue lisää maksuttomasta Hyvän diabeteshoidon oppaasta.

Katso ja kuuntele alla olevasta linkistä amerikkalaisten asiantuntijalääkäreiden keskustelu (noin 24 minuuttia).
Endothelial Function and Cardiovascular Health: From Hypothesis to Treatment

Wang Y, Huang Y, Lam KSL, Li Y. Berberine prevents hyperglycemia-induced endothelial injury and enhances vasodilatation via adenosine
monophosphate-activated protein kinase and endothelial nitric oxide synthase. Cardiovascular Research 2009;82, 484–492. Free Full Text
Atte Haarala: Inflammation and Early Atherosclerosis. Väitöskirja Tampereen yliopisto 24.2.2012