Odottavan äidin D-vitamiinin puute haittaa lapsen kielellistä kehitystä

Raskaana olevan naisen tulee nauttia riittävästi D-vitamiinia ruoan lisänä, sillä se turvaa syntyvän lapsen kielellistä kehitystä yli 10-vuoden ikään, osoittaa australialainen 750 naisen ja lapsen tutkimus. Suomen viranomaisten suositus raskaaana oleville (10 µg/vrk) on kymmenen kertaa liian pieni.

Australian Perthissä sijaitseva The Telethon Institute for Child Health Research on tutkinut 750 raskaana olevan naisen seerumin D-vitamiinin pitoisuutta (S-D-25) ja verrannut sitä syntyvien lasten kielelliseen kehitykseen yli 10 ensimmäisen elinvuoden kuluessa. Äidin matalat S-D-25:t liittyvät lapsen kielen kehityksen ongelmiin.

Tutkimusta johtanut apulaisprofessori Andrew Whitehouse kehottaa odottavia naisia lisäämään D-vitamiinin saantiaan ravintolisistä. D-vitamiini on tärkeä lapsen normaalille neurologiselle kehitykselle. D-vitamiinin niukkuus vaikeuttaa uusien sanojen oppimista ja lauseiden muodostamista sanoista, tutkija selvittää. Whitehouse on erikoistunut tutkimaan autismin ja muiden lasten muiden kehityshäiriöiden geneettisiä ja neurobiologisia syitä.

Hollannissa tutkittiin 2 274 raskaana olevan naisen seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25). Vähän koulutetuilla naisilla se oli pienempi kuin hyvin koulutetuilla. Pieni S-D-25 liittyi riskiin synnyttää alipainoinen lapsi. Tulokset viittaavat siihen, että odottavien naisten S-D-25 tulisi mitata ja jos se on liian pieni, heille tulisi suositella riittävästi D-vitamiinia tilanteen korjaamiseksi (European Journal of Nutrition. 2012 Feb 17.)

Espanjassa lastenlääkärit mittasivat seerumin D-vitamiinin 1820 odottavalta äidiltä ja seurasivat synnytyksen jälkeen lasten psykoneurologista ja motorista kehitystä. Äidin matalat D-vitamiinin pitoisuudet ennakoivat lasten tavallista hitaampaa kehitystä. Lue lisää.

Uudempi australialainen tutkimus vahvistaa, että raskausajan D-vitamiini vaikiuttaa lapsen kehitykseen aina 20 ikävuoteen asti.

Amerikkalaiset tutkijat (mm. neonatologi Carol L. Wagner) ovat jo aikaisemmin todenneet, että riittävä D-vitamiinin saanti, 100 µg/vrk) ehkäisee raskauskomplikaatioita ja turvaa lapsen normaalia kehitystä.

Suomessa raskaana oleville naisille annettu saantisuositus (10 µg/vrk) on kymmenen kertaa liian pieni. Se vaarantaa lasten terveyden.

Telethon-instituutin lehdistötiedote 14.2.2012
ABC News 15.2.2012

Uusi australialais-uusiseelantilainen tutkimus vahvistaa, että napanuoran riittävä D-vitamiinipitoisuus edistää lapsen kielellistä ja muuta neurologista kehitystä (Gold ym. 2016).

Gould JF, Anderson AJ, Yelland LN, et al. Association of cord blood vitamin D with early childhood growth and neurodevelopment. Journal of Paediatrics and Child Health. 2016 Aug 27. doi: 10.1111/jpc.13308.