D-vitamiini ja lasten allergiat

Auringonvalon ja D-vitamiinin niukkuus lisää lasten ruoka-aine-allergioita ja allergisia ihottumia, osoittaa jälleen uusi tutkimus. Sen tekivät yhteistyössä englantilainen Exeterin yliopisto ja useat australialaiset tutkimuslaitokset. Tulokset julkaistiin lasten allergioihin erikoistuneessa lääkärilehdessä. On ilmeistä, että monet suomalaisetkin lapset kärsivät D-vitamiinin puutteesta ja sen vuoksi turhista allergioista. Sosiaali- ja terveysministeriön tulisi viipymättä nostaa D-vitamiinin saantisuositus tutkimustiedon edellyttämälle tasolle.

Lasten sairastuminen allergioihin ja ihottumiin vaihtelee Australian eri osissa. Manner on valtavan suuri, sen pohjois- ja eteläosien välinen matka on lähes 4800 km. Lähempänä päiväntasaajaa sijaitsevissa pohjoisissa osavaltioissa lapsilla esiintyy paljon vähemmän allergioita, astmaa ja ihottumia kuin keski- ja eteläisissä osavaltioissa. Selittävä tekijä on D-vitamiini. Lasten allergiat ovat siis "leveysastetauteja". Tutkimuksiin osallistui kaksi lapsiryhmää, 4–5-vuotiaita ja 8–9-vuotiaita lapsia. Tutkijat pitävät D-vitamiinin antoa ravintolisänä lupaavana keinona ehkäistä lasten allergioita.

Myös aurinkoisessa Italiassa on todettu, että atooppista ihottumaa potevilla lapsilla on D-vitamiinin puutosta. Tutkimuksen julkaisivat Veronan yliopiston lastentautilääkärit vuonna 2010.

Aikaisemmassa amerikkalaisessa tutkimuksessa 100 mikrogramman päivittäinen D-vitamiiniannos paransi tehokkaasti maitorupi-ihottumaa. Allergisten lasten seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) tulisi mitata, ja pitoisuus tulisi nostaa D-vitamiinilisällä noin 150–160 nmoliin/l. Lisäksi neuvon ottamaan karnosiinia ja kalaöljyä. Niillä on erinomainen yhteisvaikutus.

Uuden tutkimuksen tekivät yhteistyössä seuraavat laitokset

  • European Centre for Environment and Human Health, Peninsula College of Medicine and Dentistry, University of Exeter, Truro, United Kingdom
  • PenCLAHRC, Peninsula College of Medicine and Dentistry, University of Exeter, Truro and Exeter, United Kingdom
  • Murdoch Childrens Research Institute, Melbourne, Australia
  • Department of Paediatrics, University of Melbourne, Melbourne, Australia
  • Centre for Community Child Health, Royal Children’s Hospital, Melbourne, Australia
  • Department of Allergy and Immunology, Royal Children’s Hospital, Melbourne, Australia

Nutraingredients.com 8.2.2012

Osborne NJ, Ukoumunne OC, Wake M, et al Prevalence of eczema and food allergy is associated with latitude in Australia. Letter to the Editor. Journal of Allergy and Clinical Immunology 2012 http://dx.doi.org/10.1016/j.jaci.2012.01.037