Berberiini voi auttaa suolistotulehduksessa

Monet ihmiset kärsivät paksusuolen tulehduksesta, johon ei aina löydy tepsivää hoitoa. Ikivanha itämainen kansanlääke berberiini on kokeilemisen arvoinen ravintolisä, ilmenee amerikkalaisen Vanderbilt-yliopiston uudesta hiiritutkimuksesta.

Berberiini vaimentaa ja sammuttaa monia tulehdussytokiineja, jotka ovat aktiivisia paksusuolentulehduksessa, osoittaa Vanderbilt University School of Medicinessa tehty hiiritutkimus. Tällaisia sytokiineja ovat TNF, IFN-γ, KC, IL-17, MAPK ja NF-κB.

Kokeessa hiirille annettiin dekstranisulfaattinatriumia (DSS), joka aiheutti niille paksusuolen tulehduksen (koliitin). Berberiini vähensi DSS:n aiheuttamaa painonlaskua, myeloperoksiodaasin aktiivisuutta sekä paksusuolen tulehdusta. Näin ollen berberiinin käyttö voi olla uusi keino suolistotulehdusten hoidossa, päättelevät tutkijat.

Aikaisemmassa japanilaisessa tutkimuksessa E-EPA-niminen kalaöljy osoittautui tehokkaaksi 8–16-vuotiaiden lasten ja nuorten haavaisen paksusuolentulehduksen hoidossa. Näiden kahden ravintolisän yhtaikainen käyttö saattaa antaa paremman tehon kuin kumpikaan yksinään. Ravintolisien käyttö on suotavaa myös siksi, että suolitulehduksiin liittyy lisääntynyt syövän riski. Berberiini ja E-EPA voivat pienentää sitä ja vähentää voimakkaiden lääkkeiden tarvetta.

Olen siis eri mieltä kuin kurssitoverini professori Pertti Mustajoki, joka kirjoittaa Duodecimin sivustolla: "Koska tulehduksellisten suolistosairauksien syytä ei tiedetä, mitään ohjeita niiden ehkäisemiseksi ei voida antaa.".

Yan F, Wang L, Shi Y, et al. Berberine promotes recovery of colitis and inhibits inflammatory responses in colonic macrophages and epithelial cells in DSS-treated mice. AJP Gastrointestinal and Liver Physiology 12/2011; DOI: 10.1152/ajpgi.00312.2011