Magnesium ehkäisee aivohalvausta

Seitsemän erillisen tutkimuksen koontiraportti kertoo, että aivohalvauksen riski pienenee sitä enemmän, mitä suurempaa on magnesiumin saanti ravinnosta. Jokaista 100 mg:n lisäystä kohti riski pienenee yhdeksän prosenttia, kirjoittavat Tukholman Karoliinisen Instituutin tutkijat American Journal of Clinical Nutrition -lehden helmikuun numerossa. Tulokset puoltavat magnesiumin käyttöä ravintolisänä.

Lehti julkaisi raportin perusteella pääkirjoituksen, jonka laativat Harvardin ja Kalifornian yliopistojen asiantuntijat Ying Song ja Simin Liu. Heidän mielestään analyysi on tehty hyvin ja sen tulokset ovat luotettavia. Vaikka magnesiumin merkitystä sydän- ja verisuonitautien primaariehkäisyssä on tutkittu jo 80 vuotta asiasta ei ole vieläkään yksimielisyyttä. Ennen sen saavuttamista saattaa hyvinkin kulua vielä toiset 80 vuotta, he toteavat. 

Meta-analyysiin kelpuutettiin seitsemän tutkimusta, joihin oli osallistunut 241 378 ihmistä. Heidän parissaan oli sattunut yhteensä 6 477 aivohalvausta. Jokaista 100 mg:n magnesiumlisäystä kohti päivässä väheni verenkiertohäiriöstä (hapenpuutteesta) johtuvan aivohalvauksen riski lähes 10 prosenttia. Riskin vähennys ei koskenut aivoverenvuodosta johtuneita aivohalvauksia. Magnesium alentaa kohonnutta verenpainetta ja ehkäisee tyypin 2 diabetesta, johon usein liittyy sydän- ja aivoinfarkti, kirjoittavat tutkijat.

Larsson SL, Orsini N, Wolk A. Dietary magnesium intake and risk of stroke: a meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr February 2012 ajcn.022376

Song Y, Liu S. Magnesium for cardiovascular health: time for intervention. Am J Clin Nutr 2012 95: 269-270; doi:10.3945/ajcn.111.031104