D-vitamiini ehkäisee lasten ja nuorten masennusta

Tohtori Anna-Maija Tolppasen johtama tutkimus Bristolin yliopistossa Englannissa osoittaa, että D-vitamiini ja kalaruoka vähentävät lasten ja nuorten masentuneisuutta. Tämä on ensimmäinen lapsilla ja nuorilla tästä aiheesta tehty väestötutkimus. Tulokset vahvistavat usein esittämääni käsitystä, jonka mukaan nuoret tarvitsevat reilusti D-vitamiinia ja kalan sisältämiä omega-3-rasvahappoja. Ne ehkäisevät nuorten syrjäytymistä.

Tutkimukseen osallistui 2700 1990-luvulla syntynyttä nuorta. He olivat tutkimuksen alkaessa keskimäärin noin 10-vuotiaita, ja heitä seurattiin kolme-neljä vuotta. Tulokset osoittivat, että lapsilla, joiden veressä oli eniten D-vitamiinia, ilmeni kymmenen prosenttia vähemmän masennuksen oireita. Oireet vähenivät eniten niillä, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli suurin. Tutkimuksessa ei annettu D-vitamiinilisiä.

Anna-Maija Tolppanen sanoo yliopiston tiedotteessa: “Ottaen huomioon lasten ja nuorten masennuksen suuren merkityksen ja sen, kuinka helposti seerumin D-vitamiinin pitoisuutta voidaan nostaa D-vitamiinivalmisteilla, olisi syytä tehdä satunnaistettuja kliinisiä tutkimuksia D-vitamiinilisien vaikutuksesta tautiin.

Suomessa jopa 70 % koululaisista potee D-vitamiinin puutetta, sanoo HYKSin lastenklinikan apulaislääkäri Outi Mäkitie Ilta-Sanomissa 17.1.2012.

Professori Walter E. Stumpf (University of North Carolina, USA) ennusti ensimmäisenä vuonna 1989, että D-vitamiinilla tulee vielä olemaan tärkeä merkitys psykiatriassa (Psychopharmacology (Berl) 1989). Hän näyttää olleen oikeassa. Psykiatrian oppikirjat pitäisi päivittää ja ravitsemushoidot tulisi ottaa mukaan.

Bristolin yliopiston tiedote 19.1.2012
Daily Mail 20.1.2012

Tolppanen A-M, Sayers A, Fraser WD et al. The association of serum 25-hydroxyvitamin D3 and D2 with depressive symptoms in childhood – a prospective cohort study. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 2012 Jan;53: 2012. DOI : 10.1111/j.1469-7610.2011.02518.x.

Tohtori Tolosen kommentti

Minusta kaikkien lasten, nuorten ja aikuisten seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) tulee mitata neuvoloissa, kouluterveydenhuollossa tai muualla. Pitoisuuden tulee olla 75–150 nmol/l. Jos pitoisuus on alle viitearvojen, se tulee hoitaa kuntoon D-vitamiinivalmisteella.

Ennaltaehkäisy on tehokkaampaa terveydenhoitoa kuin kroonisten sairauksien hoito. Meillä poliitikot puhuvat nuorten syrjäytymisen ehkäisystä, mutta harva on huomannut D-vitamiinin suuren merkityksen tässäkin asiassa. Masentuneen lapsen ja nuoren ihmisen D-vitamiinin tarve voi olla paljon suurempi (noin 125 mikrogrammaa, µg/vrk) kuin nykyinen terveelle keskivertoväestölle annettu viranomaissuositus (7,5 µg/vrk). Masennuksen ehkäisyssä on myös omega-3-rasvahapoilla suuri merkitys.