"70 % eurooppalaisista elää D-vitamiinin puutteessa"

Eurooppalainen D-vitamiinin asiantuntijatyöryhmä on huolestunut Euroopan väestön hälyttävästä D-vitamiinin puutteesta. D-vitamiini on tarpeen ravintolisänä jopa aurinkoisissa etelän maissa, kuten Espanjassa. Pohjoismaissa tarve on 100 mikrogrammaa (µg) päivässä. Ihmisen seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25) tulee olla yli 75 nmol/l. Suomessa viranomaiset suhtautuvat nihkeästi ravintolisiin ja pitävät siksi riittävänä 50 nmol/l ja pelottelevat yli 50 µg:n muka olevan vaarallista. Liian pieni D-vitamiinin saantisuositus ja ravintolisien vastustus maksavat yhteiskunnalle miljardeja euroja vuodessa.

"Uskomme että D-vitamiinin puute pahentaa monien sairauksien kulkua, erityisesti vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. He ovat alttiina luukadolle, luunmurtumille ja lihaskoordinaation häiriöille (kaatumisille)”, sanoo työryhmän puheenjohtaja Zaragozan yliopiston gynekologian professori Faustino R. Pérez-López. Hän on julkaissut suuren määrän D-vitamiinitutkimuksia ja johtaa yhdistystä nimeltään European Menopause and Andropause society (EMAS), joka julkaisee Maturitas-lehteä. Sen tammikuun 2012 numerossa ilmestyi raportti "Vitamin D and postmenopausal health", jonka laati 11 asiantuntijaa eri maista (suomalaisia ei ole mukana).

Euroopan väestöstä 50–70 % potee D-vitamiinin puutosta, jopa aurinkoisissa maissa. Terveydenhuollon ammattilaisten tulisi tunnistaa tämä yleinen ongelma, sanoo Pérez-López. Työryhmä suosittelee D-vitamiinilisää erityisesti terveille postmenopausaalisille naisille. Tämä onkin ensimmäinen juuri tälle väestöryhmälle tarkoitettu suositus, joka tähtää – paitsi luukadon ehkäisyyn – hyvän lihaskunnon ja tasapainon saavuttamiseen, kuten kirjoittajat itse sanovat.

Työryhmä suosittaa auringonottoa 15 minuuttia päivässä, koska aurinko on paras D-vitamiinin lähde. Sisätiloissa ja ulkona vaatetettuna oltaessa iho ei muodosta D-vitamiinia vaikka ilma olisikin aurinkoinen. Pérez-López lisää, että liiallinen auringonotto voi olla vaarallista, koska se lisää ihosyöpien riskiä ja vanhentaa ihoa.

S-D-25:n tulee olla yli 75 nmol/l, mutta kuinka paljon yli, siitä ei vallitse vielä yksimielisyyttä. Yhdysvaltain endokrinologiyhdistyksen suositus on 75–150 nmol/l. Suuri osa naisista ei saa riittävästi D-vitamiinia auringosta päästäkseen viitearvojen sisään. Niinpä he tarvitsevat D-vitamiinia ravintolisänä. Työryhmä suosittaa (aurinkoisissa maissa asuville) 15 mikrogrammaa päivässä alle 70 -vuotiaille ja 20 mikrogrammaa yli 70 -vuotiaille. Nämä määrät eivät riitä pohjoisessa asuville ihmisille, joiden tarve on 100 mikrogrammaa (µg) päivässä. Se ei ole vaarallinen annos terveille ihmisille, työryhmä korostaa.

Pérez-López FR, Brincat M, C. Erel CT, et al. EMAS Position Statement: Vitamin D and postmenopausal health. Maturitas 2012;71, 83-88 Abstract