Omega-3:t korjaavat hermovaurioita

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot auttavat hermosoluja uusiutumaan ja parantumaan vaurioista, osoittaa Lontoon Queen Mary -yliopiston uusi tutkimus (Journal of Neuroscience). Löydös puoltaa kalaöljyn käyttöä kaikenlaisissa hermovaurioissa, olipa niiden syynä sitten onnettomuus, leikkaus tai muu trauma taikka sairaus, kuten iskias tai diabetes.

Ääreishermoston solut, neuronit, kuljettavat impulsseja aivoihin, selkäytimeen ja muualle elimistöön. Näillä soluilla on periaatteessa kyky uudistua, mutta huolimatta kirurgian kehityksestä, leikatuille potilaille jää usein erilaisia hermovaurioita. Siksi on tärkeää löytää keinoja niiden hoitamiseen. Monet potilaat käyttävät B-ryhmän vitamiineja, mutta uusien tutkimusten mukaan myös omega-3-rasvahapot vaikuttavat lupaavilta.

Uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin aluksi hiirten eristettyjä hermosoluja, joihin aiheutettiin vaurioita, jotka vastaavat leikkauksessa tai onnettomuuksissa syntyviä muutoksia. Soluja venytettiin tai niitä pidettiin hapen puutteessa. Kummassakin tapauksessa suuri osa hermosoluista kuoli. Omega-3-rasvahappojen tuotannon lisäys hiirten elimistössä suojasi neuroneja kuolemalta.

Seuraavassa vaiheessa tutkittiin hiirten iskiasvaurioita. Omega-3-rasvahappojen lisäys nopeutti huomattavasti vaurion paranemista ja se oli täydellisempää kuin verrokeilla. Omega-3:t suojasivat myös lihasten surkastumista, jota hermovaurio yleensä aiheuttaa.

Aikaisemmat tutkimuksemme ovat osoittaneet, että omega-3-rasvahapoilla voi olla monenlaisia hyviä vaikutuksia neurologisissa häiriöissä. Uusi havaintomme viittaa siihen, että omega-3-rasvahapoilla voi olla merkitystä myös hoidettaessa ääreishermoston vaurioita. Lisää tutkimusta kaivataan, mutta tutkimuksemme viittaavat siihen, että omega-3-rasvahapot voivat suojata vaurioituneita hermosoluja, ja se on tärkeä ensiaskel hermovammojen toipumisessa”, sanoo tutkimusta johtanut neurotieteiden professori Adina Michael-Titus. Tutkimus tehtiin seuraavien yliopistojen yhteistyönä:

Centre for Neuroscience and Trauma, Blizard Institute, Barts and the London School of Medicine and Dentistry, Queen Mary University of London, London, E1 2AT, United Kingdom, Laboratory of Lipid Medicine and Technology, Department of Medicine, Massachusetts General Hospital and Harvard Medical School, Boston, Massachusetts 02114, Medical Engineering Group, School of Engineering and Material Science, Queen Mary University of London, London, E1 4NS, United Kingdom, Department of Life Sciences, Roehampton University, Whitelands College, London, SW15 4JD, United Kingdom, and Department of Neurology, Chang Gung Memorial Hospital and Chang Gung University College of Medicine, Taipei 105, Taiwan.

Omega-3-rasvahapot ja aivosolujen neurogeneesi

Cambridgen yliopiston molekyylibiologit Bazbek Davletov ja Colin Rickman osoittivat ensimmäisinä, että kalasta ja kasveista peräisin olevat rasvahapot osallistuvat tietojen siirtoon aivoissa. Davletovin ja Frédéric Dariosin kirjoitus omega-3- ja omega-6-rasvahappojen merkityksestä aivojen toimintaan julkaistiin maailman johtavassa tiedelehdessä Naturessa. Neuronit muodostavat keskenään laajoja tietoverkkoja, joissa kussakin on kymmeniä neuroneja, ja ne kukin muodostavat jopa tuhat synapsia. Aivoissa on noin 100 miljardia neuronia, joten synapsien kokonaismäärä aivoissa ja silmän verkkokalvolla on käsittämättömän suuri. Kalaöljyllä on tärkeä merkitys niiden huollossa. Kalaöljy pitää synapsit plastisina (joustavina) ja toimintakykyisinä.

Hermosolujen päätteiden (neuriittien) kasvua, kuva Naturessa 2005

Queen Mary University Press Release

Gladman SJ, Huang W, Lim SN, et al. Improved Outcome after Peripheral Nerve Injury in Mice with Increased Levels of Endogenous Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids. Journal of Neuroscience. 2012 Jan 11;32(2):563-571. Abstract