Foolihappo, B12-vitamiini ja ikääntyvät aivot

Pitkäaikainen foolihapon ja B12-vitamiinin nauttiminen ruoan lisänä parantavat ikääntyvien ihmisten aivotoimintoja, osoittaa jälleen uusi tutkimus, tällä kertaa Australiasta. Se vahvistaa useita aikaisempia raportteja samasta aiheesta. Itse otan näitä vitamiineja yhdessä magnesiumin ja muiden ravintolisien kanssa, jolloin teho on vielä parempi.

Tutkimus tehtiin Australian National Universityssa tohtori Janine Walkerin johdolla. Aineistona oli 900 henkilöä, iältään 60–74 vuotta. Yli vuoden kestänyt yhtäjaksoinen ravintolisien käyttö paransi koehenkilöiden kognitiivisia taitoja (lyhyttä ja pitkän ajan muistia, päättelykykyä ja uuden oppimista). Havainto on tärkeä, sillä kognitiiviset taidot heikkenevät iän myötä. Useat aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että B-vitamiinien piilevä puute surkastuttaa aivoja, heikentää muistia ja voi johtaa tylsistymiseen. Myös lääkitys (esim. kolesterolilääkkeet) heikentää ikääntyvien muistia ja aiheuttaa masennusta. Ravintolisät vaikuttavat päinvastoin.

Walkerin työryhmän hanke oli kahden vuoden mittainen satunnaistettu vaihtovuoroinen kaksoissokkotutkimus, jossa koehenkilöt saivat päivittäin joko lumetta tai foolihappoa (400 mikrogrammaa, µg) ja B12-vitamiinia (100 µg). Koehenkilöt haastateltiin ja testattiin alussa, 12 ja 24 kuukauden kuluttua. Aitoja vitamiineja saaneen ryhmän psykologisten testien tulokset paranivat merkitsevästi lumeryhmään nähden. Tutkimus julkaistaan tammikuussa 2012 maailman johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä. Tutkimussuunnitelma on luettavissa kokonaisuudessaan Clinical Trials –sivustolla NCT00214682.

B12 ehkäisee aivohalvausta

Professorit David Spence (University of Western Ontario) ja Meir J. Stampfer (Harvard University) puolustavat B12-vitamiinihoitoa aivohalvauksen ehkäisyssä ja hoidossa. He korostavat, että B12-vitamiini – lääkkeellisenä annoksena – ehkäisee homokysteiiinin kertymistä aivoihin, jolloin aivohalvauksen riski vähenee. Homokysteiini ja vitamiinihoidot eivät suinkaan ole kuolleet, painottavat professorit. He korostavat, että väestössä on monia alaryhmiä, joille vitamiinilisät ovat hyvinkin tarpeellisia.
Nutraingredients.com 22.12.2011

Monet lääkärit luulevat, että B12-vitamiini toimii vain pistoksina, koska heille on niin opetettu. Tosiasiassa B12 vaikuttaa hyvin myös suun kautta otettuna, kuten australialainen tutkimus osoittaa.

Walker JG, Batterham PJ, Mackinnon AJ, et al. Oral folic acid and vitamin B-12 supplementation to prevent cognitive decline in community-dwelling older adults with depressive symptoms—the Beyond Ageing Project: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr January 2012 ajcn.007799 Abstract

Spence JD, Stampfer MJ. Understanding the Complexity of Homocysteine Lowering With Vitamins: The Potential Role of Subgroup Analyses JAMA. 2011;306(23):2610-2611. Excerpt