Lihavilla lapsilla ja nuorilla D-vitamiinin puute ja diabetesriski

Ylipainoisilla lapsilla ja nuorilla on tavallista suurempi riski sairastua aikuistyypin diabetekseen, aivan erityisesti silloin kun heillä on D-vitamiinin piilevä puute. Näin kirjoittavat amerikkalaiset tutkijat aineenvaihduntasairauksiin erikoistuneessa tiedelehdessä. Puolalaiset lastenlääkärit julkaisivat samaan aikaan aivan vastaavat tulokset Puolasta. Lääkäreiden ja lasten vanhempien tulisi olla tietoisia näistä riskeistä ja ehkäistä ne antamalla lapsille riittävästi D-vitamiinia, kirjoittavat lääkärit.

Amerikkalaistutkimus

"Lihavilla lapsilla, joilla oli vain vähän D-vitamiinia veressään, oli tavallista enemmän insuliiniresistenssiä, joka voi myöhemmin johtaa tyypin 2 diabetekseen", sanoo amerikkalaista tutkimusta johtanut tohtori Micah Olson (Texas Southwestern Medical Center, lastenklinikka). D-vitamiinin puutos voi myötävaikuttaa tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen.

Tutkimukseen osallistui 411 lihavaa lasta (6–16 v), jotka oli lähetetty sairaalahoitoon lihavuuden vuoksi. Verrokkeina oli 87 samanikäistä normaalipainoista lasta ja nuorta. Kaikilta mitattiin seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25), paastoverensokeri ja insuliini, HbA1c ja insuliiniherkkyys. Lisäksi heille tehtiin 2 tunnin sokerirasitus, mitattiin verenpaineet ja selvitettiin ruokailutavat.

Yli 90 prosenttia lihavista lapsista poti D-vitamiinin puutetta (S-D-25 oli alle 75 nmol/l) ja puolella heistä puutostila oli vakava (S-D-25 alle 50 nmol/l). Verrokeilla vastaavat prosenttiosuudet olivat 68 ja 22. Kävi ilmi, että myös huonot ruokatavat liittyivät D-vitamiinin puutokseen (aamiaisen laiminlyönti ja runsas virvoitusjuomien ja mehujen nauttiminen). Tutkijat kiinnittävät huomiota siihen, että D-vitamiinin puutos on näin yleistä eteläisessä Dallasissa, Teksasin osavaltiossa (leveysasteella 33, mikä on etelämpänä kuin Málaga) (Olson ym. 2011).

Puolalaistutkimus

Puolalaiset lastenlääkärit tutkivat 64 ylipainoista nuorta. S-D-25 oli keskimäärin vain 25 nmol/l. Pitoisuus oli yli 50 nmol/l vain 14 prosentilla lapsista. Puolella heistä S-D-25 oli alle 25 nmol/l ja loput sijoittuivat näiden lukemien väliin. Pienet S-D-25-lukemat liittyivät suurentuneisiin paastosokerin, insuliinin ja insuliiniresistenssin arvoihin veressä. Tutkimus vahvistaa, että D-vitamiinin puutos on yleinen lihavilla nuorilla ja se lisää heidän riskiään sairastua kakkostyypin diabetekseen, kirjoittavat puolalaislääkärit Endokrinologia Polska -lehdessä (Garanty-Bogacka ym. 2011).

Tri Tolosen kommentti

Suomi aikoo nostaa D-vitamiinin saantisuosituksen 10 mikrogrammaan (µg) päivässä nykyisestä 7,5 µg:stä. Muutos on kosmeettinen, eikä sillä ole mitään käytännön merkitystä. Suomalaisten lasten tarve on 25–50 µg/vrk ja aikuisten tarve noin 100 µg/vrk, sillä asumme 60 ja 70 leveysasteiden välillä, jossa ei saada riittävästi auringonvaloa. THL:n pääjohtaja Pekka Puska ei näytä ymmärtävän D-vitamiinin tärkeää merkitystä diabeteksen ja muiden kansantautien ehkäisyssä.

Olson ML,Maalouf NM, Oden JD, et al.  Vitamin D deficiency in obese children and its relationship to glucose homeostasis. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. November 9, 2011 jc.2011-1507 Abstract

Garanty-Bogacka B, Syrenicz M, Goral J, et al. Serum 25-hydroxyvitamin D (25-OH-D) in obese adolescents. Endokrynologia Polska. 2011;62(6):506-11.
PubMed