Ravintolisät voivat korvata kolesterolilääkkeet

Berberiini, foolihappo, ubikinoni ja muut ravintolisät voivat korvata kolesterolia alentavat lääkkeet, statiinit, ikääntyvillä ihmisillä, kirjoittavat italialaiset sydänlääkärit uudessa artikkelissaan. Myös intialaiset farmakologit ovat samaa mieltä. Statiinit aiheuttavat monille ikäihmisille runsaasti haittavaikutuksia, joista yleisimpiä ovat lihaskivut sekä lihaskunnon ja muistin heikkeneminen ja maksavauriot.

Noin 30 prosenttia potilaista lopettaa statiinien käytön 6–7 kuukauden kuluessa, koska ne eivät sovi kaikille, etenkään ikääntyville ihmisille, toteavat Rooman IRCCS San Raffaele -tutkimuslaitoksen sydänlääkärit. Tästä syystä he ovat tutkineet muita, turvallisempia ja luonnonmukaisempia vaihtoehtoja, ravintolisiä. Kardiologit halusivat selvittää ravintolisien tehokkuutta, turvallisuutta ja siedettävyyttä ikääntyvillä, joille statiinit eivät sovi.

Asetelmana oli satunnaistettu, ajassa etenevä sokkotutkimus. Kahdeksankymmentä potilasta valittiin mukaan veren kolesterolin, iän (yli 75 v) ja statiinien sivuvaikutusten perusteella. Kokonaiskolesterolit olivat yli 5,2 ja LDL-kolesterolit yli 4,1 mmol/l. Kaikki koehenkilöt olivat lopettaneet statiinien käytön ikävien sivuvaikutusten vuoksi.

Potilaat arvottiin kahteen 40 henkilön ryhmään, joista toinen sai vuoden ajan päivittäin lumetta ja toinen ravintolisien yhdistelmää (500 mg berberiiniä, 10 mg policosanolia, 200 mg punariisiä, 200 µg foolihappoa, 2 mg ubikinonia ja 0,5 mg astaksantiinia). Potilaat tutkittiin alussa ja uudelleen 3, 6 ja 12 kuukauden kuluttua. Kaikki pysyivät mukana ja noudattivat ohjeita koko vaikutusjakson loppuun asti.

Ravintolisähoito alensi kokonaiskolesterolia keskimäärin 20, LDL-kolesterolia 31 ja triglyseridejä 10 prosenttia. HDL-kolesterolissa ei havaittu merkittävää muutosta. Berberiini lisää LDL-reseptoreja sekä LDL:n ottoa maksaan ja vähentää veressä kiertävän LDL:n määrää, selittävät tutkijat löydöstään. Verensokeri aleni ravintolisillä keskimäärin 5 % ja insuliiniresistenssi (HOMA-IR) 10 %. Ravintolisähoito ei aiheuttanut muutoksia maksan eikä munuaisten toiminnoissa eikä muitakaan merkittäviä sivuvaikutuksia (lieviä ja ohimeneviä raportoi 7 ravintolisä- ja 4 lumeryhmään kuulunutta henkilöä). Tutkimuksen voi lukea kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Johtopäätös: Tämä on ensimmäinen kunnollinen ravintolisillä tehty kliininen tutkimus, joka osoitti ravintolisähoidon alentavan merkitsevästi kokonais- ja LDL-kolesteroleja ikäihmisillä, jotka eivät siedä statiinilääkkeitä. Ravintolisähoito on turvallista ja hyvin siedettyä. Tulokset vahvistavat aikaisempia berberiinillä tehtyjä havaintoja ja puoltavat ravintolisien käyttöä (etenkin) ikäihmisillä, jotka eivät siedä statiineja, kirjoittavat lääkärit.

Intialaiset tutkijat ovat aivan samoilla linjoilla (Sikka ym. 2011).

Italialainen tutkimus tehtiin seuraavissa laitoksissa:
Department of Medical Sciences, IRCCS San Raffaele, Roma,
Cardiac Unit Vannini Hospital, Roma,
Cardiac Unit Fatebenefratelli Isola Tiberina, Roma,
Department of Clinical Medicine, Cardiovascular Science, Napolin yliopisto Federico II, Napoli.
Marazzi G, Cacciotti L, Pelliccia F, et al. Long-term effects of nutraceuticals (berberine, red yeast rice, policosanol) in elderly hypercholesterolemic patients. Advances in Therapy 2011 Nov 21. Free Full Text

Sikka P, Kapoor S, Bindra VK, et al. Statin intolerance; Now a solved problem. Journal of Postgraduate Medicine. 2011 Oct;57(4):321-8. Free Full Text