D-vitamiinin puute altistaa lapsia valtimotaudeille

Lasten ja nuorten vähäinen D-vitamiinin saanti voi lisätä valtimoiden jäykkyyttä ja valtimotautien riskiä, ilmenee lastensairaalan tutkimuksesta. D-vitamiinin pieni pitoisuus seerumissa (S-D-25 alle 50 nmol/l) voi aiheuttaa lasten ja nuorten kaulavaltimon jäykistymistä, mikä heijastaa muidenkin valtimoiden kovettumista. Tutkimus esitettiin tällä viikolla Yhdysvaltain Sydänliiton vuosikokouksessa. Raportti tukee käsitystä, että D-vitamiinin puute altistaa sydän- ja valtimotaudeille.

Kansas Cityn Children's Mercy -sairaalan tutkimus viittaa siihen, että D-vitamiinin piilevä puute haittaa lasten ja nuorten valtimoiden seinämien normaalia joustoa. D-vitamiini vaikuttaa valtimoiden joustoa sääteleviin biokemiallisiin mekanismeihin, sanoo lastentautiopin apulaisprofessori Geetha Raghuveer.

Monet aikaisemmat tutkimukset ovat yhdistäneet D-vitamiinin puutteen aikuisten verenpainetautiin, diabetekseen, valtimonkovetustautiin, sydäninfarktiin, aivohalvaukseen ja munuaisvikaan. D-vitamiinin puute liittyy myös nuorilla ihmisillä verenpaineen kohoamiseen, veren sokeripitoisuuden suurenemiseen ja metaboliseen oireyhtymään, jota luonnehtivat vyötärölihavuus ja veren rasva- ja sokerihäiriöt. Muun muassa Emory-yliopisto on osoittanut, että D-vitamiinin puute jäykistää valtimoita.

Lapsilla ja nuorilla ei ole tätä ennen tutkittu D-vitamiinin merkitystä sydän- ja verisuonitaudeissa, Raghuveer sanoo. Hänen työryhmänsä tutki asiaa 74 lapsella ja nuorella, joiden ikä oli keskimäärin 13,7 (hajonta 6–22) vuotta. Kaikilta oli mitattu seerumin D-vitamiinin pitoisuus (joka Suomessa merkitään S-D-25), ja heille oli tehty kaulavaltimon ultraäänimittaus. Siinä selviävät hyvin tarkasti valtimon seinämän paksuus ja joustokyky.

Tutkittujen S-D-25 oli keskimäärin 65 nmol/l. Kuitenkin joka viides lapsi tai nuori poti D-vitamiinin puutosta. Heillä oli myös suuri sydän- ja verisuonitaudin riski. Children´s Mercy -sairaalassa puutosta aletaan hoitaa antamalla D-vitamiinia aina 1250 mikrogrammaa (µg) viikossa (mikä tekee päivää kohti 175 µg), kunnes S-D-25 on saatu nousemaan normaaliksi (75–150 nmol/l). Sen jälkeenkin annetaan vielä D-vitamiinilisää yksilöllisen tarpeen mukaan.

Amerikan Sydänliiton edustaja, tohtori Rachel Johnson (University of Vermont) kommentoi tutkimusta ja sanoi olevansa huolissaan lasten ja nuorten  D-vitamiinin puutteesta Yhdysvalloissa. Samalla häntä huolestuttaa se, että makeutetut juomat syrjäyttävät maidon lasten juomana. Hän suosittelee lapsille auringonottoa ja rasvaista kalaa, etupäässä lohta.

Nyt julkistettu tutkimus tukee Georgian yliopiston tutkimusta, jossa 50 µg D-vitamiinia päivässä paransi nuorten valtimoiden joustavuutta. Suomessa 3–60-vuotiaille suositellaan virallisesti vain 7,5 µg/vrk.

Amerikan Sydänliiton vuosikokouksessa esiteltiin useita muitakin tutkimuksia, joiden mukaan D-vitamiinin puutos liittyy sydän- ja verisuonitauteihin.

  • Whitehall-tutkimuksessa englantilaisten miespuolisten virkamiesten suuri S-D-25-pitoisuus liittyi pienentyneeseen kokonais- ja sydäntautikuolleisuuteen. Lisäksi 18 muuta tutkimusta osoitti, että S-D-25:n ylin neljännes (siis suurin pitoisuus) vähensi kuolleisuutta peräti 30 prosenttia.
  • Argentiinan Saltassa tehdyssä tutkimuksessa ylin S-D-25:n neljännes vähensi kahden seurantavuoden aikana kuoleman riskiä 62 % ja sydänkuoleman riskiä peräti 80 %.
  • Tanskassa terveiden postmenopausaalisten naisten seurantatutkimus kertoo, että runsas D-vitamiinin pitoisuus veressä vähensi 16 vuoden seurannassa 65 % riskiä kuolla, saada sydämen vajaatoiminta, sydäninfarkti tai aivohalvaus.
  • Suuri amerikkalainen tutkimus, National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) osoitti, että riittävä S-D-25 vähensi kokonais- ja sydäntautikuolleisuutta kaikissa rotu- ja ikäryhmissä.

Nämä ja monet muut tutkimukset tukevat englantilaisen tohtori David Grimesin teoriaa, että valtimotaudit johtuvat D-vitamiinin puutteesta – ei kolesterolista. Aikaisemmin on myös osoitettu, että D-vitamiini lisää "hyvää" HDL-kolesterolia.

Yhdysvalloissa on vireillä 20 000 ihmistä käsittävä Vitamin D and Omega-3 (VITAL) -tutkimus, jonka tarkoitus on selvittää etyyliesteröidyn kalaöljyn omega-3-rasvahappojen (E-EPA + E-DHA) ja D-vitamiinin vaikutusta syövän ja sydän- ja valtimotautien ehkäisyssä. Tuloksia odotetaan vasta 2017. Myös Itä-Suomen yliopistossa alkoi tänä vuonna suuri D-vitamiinitutkimus, joka kestää useita vuosia.

MedPage Today 17.11.2011

Cheraghi N, ym. Serum 25-hydroxyvitamin D3 level is correlated with cardiometabolic risk but not increased carotid artery intima-media thickness in high-risk children. American Heart Association 2011; Abstract 8891.