Ubikinoni vahvistaa sydäntä, sanoo sydänkirurgi

Yhä useampi sydänlääkäri suosittelee potilailleen ubikinonia eli koentsyymi Q10:tä. Näihin lääkäreihin kuuluu irlantilainen sydän- ja verisuonikirurgi Sherif Sultan, joka esitelmöi Lontoossa American Academy of Anti-Ageing -kongressissa. Etenkin kolesterolia alentavia statiineja käyttävät ihmiset tarvitsevat ubikinonia ruoan lisänä, sanoo Sultan. Kliiniset tutkimukset ja käytännön kokemukset tukevat hänen käsitystään.

Statiinit alentavat kolesterolia, mutta ne aiheuttavat monia ikäviä sivuvaikutuksia, jotka huolettavat niin potilaita kuin lääkäreitä. Irlantilaisen Galway-yliopistosairaalan sydänkirurgi, professori Sherif Sultan on yksi huolestuneista. Hän kertoo Iris Times -lehden haastattelussa (15.11.2011), että lääketehtaat pimittävät ja vähättelevät usein statiinien ja muiden lääkkeiden haittavaikutuksia. Hän ei kuitenkaan kehota potilaita lopettamaan lääkitystään omin päin, mutta he voivat vähentää niiden sivuvaikutuksia nauttimalla ubikinonia ja muita ravintolisiä, sanoo Sultan. Isossa-Britanniassa ja Irlannissa arviolta 8 miljoonaa ihmistä syö statiineja. Niiden käyttäjät tarvitsevat lääkkeistä enemmän tietoa kuin mitä lääkärit nykyisin antavat, sanoo Sultan. Hän puhuu lämpimästi ubikinonin ja muiden ravintolisien puolesta.

Ubikinoni on välttämätön yhdiste sydän- ja muiden solujen energian (ATP:n) tuotannolle. Se auttaa sydäntä toimimaan normaalisti. Maksa tuottaa ubikinonia, mutta iän myötä sen valmistus vähenee ja pitoisuus veressä pienenee. Väheneminen voi olla kohtalokasta sydämen vajaatoimintaa potevalle ihmiselle, Sultan korostaa. Niinpä hän suosittelee potilailleen ubikinonia ja muita ravintolisiä. Hän suosittaa myös liikuntaa ja VHH-ruokavaliota kaikille, ei pelkästään iäkkäille ja sydänsairaille. Sultan kertoo, että ravintolisät (ubikinoni, arginiini, magnesium, foolihappo ja muut B-vitamiinit ym.) ovat tehneet ihmeitä hänen huonokuntoisille sydänpotilailleen.

Sultan neuvoo sydänpotilaita vähentämään ruoan kalorimäärää noin 30 prosenttia ja syömään runsaasti vihreitä kasviksia ja välttämään sokereita ja muita nopeita hiilihydraatteja.

Taiwanilla tehty kliininen tutkimus tukee tohtori Sultanin näkemyksiä. Taiwanilaiset lääkärit osoittivat, että ubikinoni – yli 150 mg:n päiväannoksella – suojaa valtimoiden sisäseinämän endoteelia sellaisia muutoksia vastaan, jotka johtavat valtimoiden kovettumisen.

Iranilainen kliininen kaksoissokkotutkimus osoittaa, että ubikinoni (200 mg päivässä) tehostaa sydämen vajaatoiminnan hoitoa (Pourmoghaddas ym,. 2014).

Ruotsalaistutkimus osoittaa, että ubikinonin sydäntä suojaava vaikutus perustuu ainakin osittain yli 100 beressä kiertävän mikroRNA:n ilmentymisen parantamiseen (Alehagen ym. 2017).

IrishTimes.com 15.11.2011: The nutrients that can make hearts better

Pourmoghaddas M, Rabbani M, Shahabi J, et al. Combination of atorvastatin/coenzyme Q10 as adjunctive treatment in congestive heart failure: A double-blind randomized placebo-controlled clinical trial. ARYA Atherosclerosis. 2014;10(1):1-5. Free Full Text pdf
Alehagen U, Johansson P, Aaseth J, Alexander J, Wågsäter D. Significant changes in circulating microRNA by dietary supplementation of selenium and coenzyme Q10 in healthy elderly males. A subgroup analysis of a prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens. PLoS One. 2017 Apr 27;12(4):e0174880. doi: 10.1371/journal.pone.0174880. eCollection 2017. Free Full Text