EU:n Lääkevirasto EMA lahjussyytteessä

Euroopan Unionin lääkevirastoa epäillään vilpillisestä yhteistoiminnasta lääketeollisuuden kanssa, kirjoittaa brittilehti The Independent tänään. Virasto sijaitsee Lontoossa, ja sen tehtävänä on myöntää uusille lääkkeille myyntilupia koko EU:n alueella. Nyt viraston toimintaa tutkii European Anti-Fraud Office (OLAF), jonka tehtävänä on paljastaa petoksia ja lahjontaa EU:ssa.

Jos syytökset osoittautuvat todenperäisiksi, EU:n lääkevirasto ja lääketeollisuus menettävät entisestään uskottavuuttaan. Se on heikentynyt viime vuosina, kun laajaan käyttöön hyväksytyt lääkkeet ovat paljastuneet hengenvaarallisiksi. Brittiläinen lääkejätti GlaxoSmithKline ilmoitti viime viikolla maksavansa 3 miljardin dollarin korvaukset sopiakseen Yhdysvalloissa rikos- ja siviilikanteet diabeteslääkkeestään (Avandia), joka lisää sydänkohtausten riskiä. Ranskalaisen Servier-tehtaan diabeteslääke Mediator vedettiin vasta vuonna 2009 pois myynnistä koko EU:n alueella vaikka jo 10 vuoden ajan oli ilmennyt viitteitä lääkkeen aiheuttamista sydänläppävioista. Lääke oli ollut myynnissä 33 vuotta. Sitä määrättiin myös laihdutukseen. Lääkettä käytti arviolta 5 miljoonaa ranskalaista ja vielä useammat italialaiset ja espanjalaiset. Lääkkeen arvioidaan aiheuttaneen 500–2000 kuolemaa. Ranskan lääkeviraston johtaja joutui eromaan virastaan skandaalin vuoksi. Maailman suurin lääketehdas Pfizer sai äskettäin USA:ssa 2300 miljoonan dollarin sakot korruptiostaan. Huhtikuussa 2011 Johnson & Johnson sai 70 miljoonan dollarin sakot lääkäreiden lahjonnasta useissa Euroopan maissa (Phramalot). AstraZenica tuomittiin juuri lääkäreiden lahdonnasta Serbiassa (Pharmalot).

EMA:n tutkinnan käynnisti vihreiden ranskalainen MEP Michèle Rivasi, jonka mukaan 80 % EMA:n budjetista tulee lääketeollisuudelta, mistä syystä viraston puolueeton toiminta ei ole mahdollista. EMA perustettiin vuonna 1995 harmonisoimaan lääkkeiden lupa- ja turvallisuuskysymyksiä EU:n alueella.

OLAF kertoi The Independent -lehdelle aloittaneensa EMA:n tutkinnan heinäkuussa, mutta tulokset ovat toistaiseksi salaisia. EMA kertoo tietävänsä tutkinnasta, mutta ei ole nähnyt syytöksiä. EMA:n edustajan mukaan virastolla ei ole mitään salattavaa.

The Independent 7.11.2011: Drug watchdog in fraud investigation