Ubikinoni lisää urheilijan suorituskykyä ja ehkäisee lihasvammoja

Useat tieteelliset tutkimukset puoltavat ubikinonin eli koentsyymi Q10:n käyttöä urheilijan ja kuntoilijan ravintolisänä. Uusin tutkimus tehtiin Espanjassa Sierra Nevadan vuoristossa 50 km ultrajuoksukilpailussa. Ubikinoni vähensi lihasten hapetusstressiä, tulehdusta ja vammoja.

Granadan yliopiston tutkimuksessa oli 20 ultrajuoksijaa, jotka osallistuivat 50 km juoksukilpailuun Euroopan korkeimmalla sijaitsevalla tiellä Sierra Nevadan vuoristossa. Miehet kaltaistettiin kahteen ryhmään, joista toinen sai lumetta ja toinen 90 mg ubikinonia kahtena päivänä ennen juoksua. Tuntia ennen kilpailun alkua annettiin vielä yksi kapseli (lumetta tai 30 mg Q10:tä).

Ubikinonilisä ehkäisi hapetusstressiä ja tulehdusmuutoksia elimistössä.
Lumeryhmän virtsan 8-hydroksideoksiguanosiini (8-OHdG) lisääntyi 100 %, mutta ubikinoniryhmässä lisäystä oli vain 37,5 %. 8-OHdG:n eritys virtsaan kuvastaa hapetusstressin aiheuttamaa DNA-vauriota. Juoksu lisäsi myös enemmän lumeryhmän kuin ubikinoniryhmän tulehdussytokiineja TNF-alfa, IL-6 ja isoprostaaneja, jotka ovat niinikään hapetusstressin ja tulehduksen (inflammaation) merkkiaineita.

Suun kautta nautittu ubikinoni lisäsi katalaasi-entsyymin aktiivisuutta ja antioksidanttikapasiteettia, jolloin lihas- ja muut solut eivät vaurioidu herkästi. Katalaasi on tärkeä antioksidatiivinen entsyymi, jota elimistö itse tuottaa. Ubikinoni ehkäisi myös TNF-alfan ylituotantoa juoksun jälkeen, mikä rajoitti TNF-alfa:n aiheuttamaa tulehdusta. Lisäksi ubikinoni vähensi kreatiniinin eritystä munuaisista virtsaan. Kreatiini muuttuu elimistössä kreatiniiniksi, mikä merkitsee lihas- ja/tai munuaisvauriota. Ubikinoni siis suojasi näiltäkin haitoilta.

Tutkimus osoitti, että ubikinonin nauttiminen ennen erittäin raskasta pitkäkestoista suoritusta vähentää hapetusstressiä ja tulehdusta ja suojaa siten soluja vaurioilta. Tulokset tukevat muita aikaisempia urheilulääketieteen tutkimuksia, joiden mukaan ubikinoni lisää fyysistä suorituskykyä ja ehkäisee lihasvammojen syntyä.

Japani: Ubikinoni ehkäisee urheiluvammoja

Nutraingredients.com 27.10.2011

Díaz-Castro J, Guisado R, Kajarabille N, et al. Coenzyme Q10 supplementation ameliorates inflammatory signaling and oxidative stress associated with strenuous exercise. European Journal of Nutrition  2011 DOI: 10.1007/s00394-011-0257-5