Ison-Britannian peruspalveluministeri: Vanhusten mielialalääkitys kuriin

Medikalisaatio, turha ja vaarallinen lääkehoito on nyt ankaran kritiikin kohteena. Ison-Britannian peruspalveluministeri Paul Burstow haluaa saada kuriin vanhusten holtittoman psyykelääkityksen. Hän uhkaa lääkäreitä jopa viiden vuoden vankilarangaistuksella turhien lääkkeiden määräämisestä tylsistyneille vanhuksille.

Noin 1800 englantilaista vanhusta kuolee vuosittain mielialalääkkeiden aiheuttamiin sivuvaikutuksiin, kuten aivohalvauksiin, sanoo peruspalveluministeri Paul Burstow. Hoitolaitoksissa tylsistyneet vanhukset lääkitään hiljaisiksi ja "helppohoitoisiksi". Mutta nyt uusi laki pakottaa lääkärit lopettamaan "hiljaisen skandaalin", ellei muu auta, sanoo Burstow. Viime vuonna hän asetti tavoitteeksi psyykelääkittyjen vanhusten määrän vähentämisen kolmasosaan – nykyisestä 180 000 tapauksesta 60 000:een – marraskuun loppuun mennessä (2011). Käytännössä tavoitetta ei saavuteta, ennakoi Burstow.

"Nämä lääkkeet tappavat ihmisiä. Lääkkeet aiheuttavat aivohalvauksia ja muita komplikaatioita. 1800 ihmistä kuolee niihin ennenaikaisesti. Tämä on hiljainen skandaali, enkä aio sietää sitä", Burstow sanoo The Daily Telegraph -lehden haastattelussa 3.11.2011. Hänen mukaansa psykoosilääkkeitä ei saa määrätä ilman selvää kliinistä tarvetta. Indikaatiota ei ole kahdessa tapauksessa kolmesta, joissa vanhuksia lääkitään näillä valmisteilla hoitokodeissa, Bristow sanoo. Ellei liikakäyttöä saada kuriin, hallitus määrää lailla (Mental Capacity Act), että yleis- ja sairaalalääkäreiden sekä psykiatrien on anottava erityislupaa psyykelääkkeiden määräämiseen vanhuksille Primary Care Trustilta tai paikallisilta viranomaisilta.

Lain rikkomisesta seuraa lääkärille rangaistus – jopa viisi vuotta vankeutta – ja potilaat saavat korvausta, jos heille on määrätty lääkkeitä laittomasti. Burstow tiedottaa uusista säädöksistä ensi keskiviikkona Liverpoolissa pidettävässä Dementiakongressissa.

Andrew Chidgey, Alzheimer’s Societyn johtaja kommentoi uutista sanomalla, että lääkkeet ovat välttämättömiä joillekin mielenterveyspotilaille. Mutta hän lisää: "On häpeällistä, että tuhansille dementiasta kärsiville ihmisille määrätään tällaista kemiallista 'pieksämistä', mikä heikentää vakavasti elämänlaatua."   

The Telegraph 3.11.2011

Tohtori Tolosen kommentti

Onpa mielenkiintoista seurata, tarttuuko Suomen peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson vastaavaan hiljaiseen skandaaliin Suomessa. Puhun tästäkin samasta asiasta – turhasta psyykelääkkeiden käytöstä – Järviradion haastattelussa (1.11.2011), jonka voi kuunnella tästä linkistä.