B12-vitamiini suojaa ikääntyvien aivoja

B12-vitamiinin piilevä puute on erittäin yleinen ikäihmisillä, osoittavat monet tutkimukset Euroopasta ja Amerikasta. Uusi chicagolaisen Rush University Medical Centerin tutkimus viittaa siihen, että B12-vitamiinin puute nopeuttaa ikäihmisen aivojen surkastumista ja muistin heikkenemistä. Tutkimuksen julkaisi 27.9.2011 neurologien ammattilehti Neurology. Se vahvistaa Oxfordin yliopiston tutkimusta, jonka mukaan B-vitamiinien käyttö ruoan lisänä ehkäisee dementiaa. Suomessa tehty tutkimus on päätynyt samaan johtopäätökseen. Näin ollen tuntuu merkilliseltä, että Pekka Puskan johtama THL vastustaa ravintolisien käyttöä.

Tutkimuksessa kuvattiin 121 yli 65-vuotiaan ihmisen aivot, mitattiin B12-vitamiinin pitoisuutta seerumissa osoittavia aineita ja tehtiin muistia ja muita kognitiivisia taitoja mittaavia neuropsykiatrisia testejä. Seuranta-aika oli keskimäärin 4,5 vuotta. B12-vitamiini piilevä puute liittyi aivojen surkastumiseen ja heikentyneisiin kognitiivisiin taitoihin.

Tutkimusta johtanut neurologian apulaisprofessori Christine C. Tangney viittaa englantilaiseen tutkimukseen, jossa ikäihmisille annettiin B-vitamiineja ja tulokset olivat aivan loistavat: muisti ja yleiskunto kohenivat. Tangney huomauttaa, että tavallinen B12-vitamiinin verikoe ei paljasta välttämättä piilevää puutetta, joka voi haitata aivojen toimintoja. Vaikka verikokeen tulos olisi ns. viitealueella (140–540 pmol/l), saattaa jo alle 300 pmol/l tulos merkitä sitä, että aivojen toiminta heikkenee, kommentoi tutkimusta eräs neurologi MedScapen sivustolla.

"Tutkimuksemme tukee sitä näkemystä, että piilevä B12-vitamiinin puute on mahdollinen aivojen surkastumisen riskitekijä ja se voi myötävaikuttaa kognitiivisten taitojen heikkenemiseen", päättelee apulaisprofessori Tangney.

Rush-yliopiston tiedote 26.9.2011
MedScape.com 27.9.2011

Aikaisempia tutkimuksia samasta aiheesta

de Jager CA, Oulhaj A, Jacoby R, et al. Cognitive and clinical outcomes of homocysteine-lowering B-vitamin treatment in mild cognitive impairment: a randomized controlled trial. Int J Geriatr Psychiatry. 2011 Jul 21. doi: 10.1002/gps.2758.

Smith AD, Smith SM, de Jager CA, et al. Homocysteine-lowering by B vitamins slows the rate of accelerated brain atrophy in mild cognitive impairment: A randomized controlled trial. PLoS ONE 2010:5(9):e12244, doi:10.1371/journal.pone.0012244.