Rasvahappohoito on läpimurto masennuksen hoidossa

Kuuluisa englantilainen neuropsykologi Alexandra Richardson seminaarissa Tukholmassa

Tiedemiehillä on nyt vahvaa näyttöä siitä, että kalaöljyn rasvahapot voivat parantaa mielenterveyden häiriöitä, kuten masennusta, luki- ja keskittämisvaikeutta, jotka ovat yleistyneet länsimaissa.

"Rasvahappohoito on todella läpimurto masennuksen hoidossa", sanoi tohtori Alexandra Richardson (Senior Neuroscience Research Fellow, Oxfordin yliopisto) maaliskuussa 2002 Tuhkholmassa pidetyssä seminaarissa. "Elleivät aivot saa riittävästi tarvitsemiaan rasvahappoja, ne eivät voi toimia oikein," hän totesi.

Richardson on maailmankuulu neuropsykologi, jonka johtama Oxfordin yliopiston työryhmä on julkaissut rasvahappohoidoista suuren määrän tieteellisiä tutkimuksia psykiatrian ja neurologian alan ammattilehdissä (uusimpia julkaisuja tässä).

Mielenterveyden häiriöiden hoitoon tarvitaan omega-3-rasvahappoja, joita on rasvaisissa kaloissa, kuten siiassa, lohessa, sardiinissa, makrillissa, sillissä ja sen sukuisessa manhadenissa. Kaikissa mielenterveyden häiriöissä - autismissa, ADHD:ssa, lukivaikeudessa, masennuksessa, fibromyalgiassa, kroonisessa väsymyksessä ja skitsofreniassa - ilmenee rasvahappojen puutetta, ainakin osalla potilaista.

Miksi mieleneterveysongelmat lisääntyvät

Richardson luettelee koko joukon syytekijöitä:
lisääntynyt stressi
alkoholin runsas käyttö
tupakointi (nikotiini ja nikotiinikorvaushoito)
kahvinjuonti
Muita syitä ovat karkit, cola-juomat, sipsit, jäätelöt ja muut makeat ruuat ja välipalat. Ne kaikki riistävät aivoista niiden tarvitsemia rasvahappoja, mikä altistaa mielenterveysongelmille ja pahentaa niiden kulkua sekä estää ja hidastaa paranemista.

Tohtori Richardson on vakuuttunut siitä, että muuttuneilla ruokatavoilla on selvä yhteys mielenterveysongelmien yleistymiseen. "Me kaikki hyödymme omega-3-rasvahapoista. Meillä ei ole mitään menetettävää, koska niillä ei ole mitään haitallisia sivuvaikutuksia. Päinvastoin, ne suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta ja lisäävät hiusten kiiltoa, vahvistavat kynsiä ja niveliä ja saavat ihon näyttämään terveeltä", hän lisäsi.

Aiheeseen liittyviä uutta tietoa:


Masennus: E-EPA on tehokas hoitoaine
Kysymyksiä ja vastauksia E-EPA:sta

E-EPA psykiatriassa

Masennusta joka 5. odottavalla äidillä
Synteettisen masennuslääkityksen kova hinta
Masennuslääke voi ajaa itsemurhaan
Foolihappoa masennuksen hoitoon