Kolesteroli suojaa ennenaikaiselta kuolemalta

Lähes kaikki mitä sinulle on kerrottu kolesterolin vaaroista on väärää tietoa. Norjan tiede- ja teknologia-yliopisto kumoaa yleisessä käytössä olevien riskilaskureiden antaman informaation sydänkohtauksen ja aivohalvausriskistä. Riskilaskurit, kuten THL:n Finriski, perustuvat ikään, sukupuoleen, tupakointiin, kokonais- ja HDL-kolesteroleihin, verenpaineeseen. Ne yliarvioivat todellista riskiä. Eritoten kolesteroli antaa aivan väärän kuvan. Tosiasiassa kolesteroli suojaa ikääntyviä ihmisiä sydäntaudeilta, aivohalvaukselta ja ennenaikaiselta kuolemalta. Sama asia on osoitettu ennenkin, sekä Honolulussa että Pietarissa. Kelan autoklinikan tutkimuksen mukaan miesten ihanteellinen kokonaiskolesteroli on 5–7 ja naisten 6–9 mmol/l.

Tee itsellesi Finriski-arvio, niin näet, mitä tarkoitan. Täytä ensin kysymykset, niin saat THL:n riskiarvion. Ota sitten hiiren vasemmalla kiinni liu'uista ja liikuta niitä oikealle ja vasemmalle, niin näet, kuinka pylväät suurenevat ja pienenevät iän, kokonais- ja  HDL-kolesterolien sekä verenpaineen muuttuessa. Älä usko siihen mitä näet.

Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne piti Radiorockin haastattelussa (Kolesterolisota 24.10.) Finriski-laskuria luotettavana sydäntaudin ennustajana. Syvänne puolusteli terveiden ihmisten kolesterolilääkitystä, joka minun mielestäni on turhaa ja jopa vaarallista. Sydänliitto – jota lääketeollisuus rahoittaa –  ajaa lääketehtaiden asiaa ja pelottelee kansalaisia kolesterolin vaaroilla. Ihmiset onkin saatu uskomaan, että mitä vähemmän veressä on kolesterolia, sitä parempi. Norjalaistutkimus kumoaa tämän käsityksen. Naiset elävät sitä pitempään ja heidän riskinsä sairastua sydänkohtaukseen ja aivohalvaukseen on sitä pienempi, mitä enemmän heidän veressään on kolesterolia.

Jo yli 20 tutkimusta osoittaa, että pisimpään elävät ne ihmiset, joiden veressä on riittävästi kolesterolia. Siis enemmän kuin 5 mmol/l, jota lääkärit pitävät lääkehoidon rajana. Yksi näistä tutkimuksista on proviisori Päivi Tuikkalan väitöskirja (2011), jonka mukaan matalat kolesteroliarvot olivat yhteydessä lisääntyneeseen kuolleisuuteen. Yli 74-vuotiailla kohonnut kolesteroli ei ennustanut kuolleisuutta.

Norjan HUNT2-tutkimus käsitti yli 50 000 henkilöä, iältään 20–74 vuotta. Jokaista 1,0 mmol/l kokonaiskolesterolin nousua kohti naisten – mutta ei miesten – kuolleisuus väheni 6 prosentilla. Naisilla alle 5 mmol/l lisää kuoleman riskiä. Miehillä kuolleisuus oli pienintä silloin kun kokonaiskolesteroli oli 5,0–5,9 mmol/l. Tutkijat suosittavatkin kolesterolilääkitystä vasta silloin kun kokonaiskolesteroli on yli 8 mmol/l, ja henkilölle ei ole kasautunut muita riskitekijöitä.

Naisten  kuoleman riski oli 28 % pienempi
kokonaiskolesterolin ollessa yli 7,0 mmol/l verrattuna arvoon alle 4,9 mmol/l. Myös sydäntaudin, sydänpysähdyksen ja aivohalvauksen riski pieneni sitä mukaa kun kolesterolipitoisuus suureni.

Tulokset ovat täysin yleisten käsitysten vastaisia. Nykyiset ohjeet ovat harhaanjohtavia, koska ne yliarvioivat kolesterolin merkitystä sydäntaudeissa. Tosiasiassa vallalla oleva kolesteroliteoria voi itse asiassa vaarantaa ihmishenkiä, sanovat tutkijat. Miljoonille terveille ihmisille syötetään kolesterolia alentavia lääkkeitä, statiineja, siinä uskossa, että ne pidentäisivät heidän elämäänsä. Tosiasiassa statiinit vähentävät elinpäiviä ja aiheuttavat paljon ikäviä sivuvaikutuksia. Statiinit eivät ehkäise terveiden ihmisten sairastumista sydäntauteihin, sanovat norjalaistutkijat. Heidän tutkimuksensa tukee monin tavoin uutuuskirjassa Suuri kolesterolihuijaus esitettyjä käsityksiä.

Pietarissa ja Honolussa tehtyissä tutkimuksissa on havaittu sama ilmiö kuin nyt Norjan tutkimuksessa: Matala kolesteroli liittyy suurentuneeseen kuoleman riskiin (Shestov ym. 1993, Schatz ym. 2001). Kumpikin tutkimus on julkaistu arvostetussa tiedelehdessä.

Kelan autoklinikkatutkimus (1966–72) osoitti, että sopiva veren kolesterolitaso on miehillä 5-7 millimoolia litraa kohden. Naisilla vastaava suositus oli 6-9 millimoolia litraa kohden. Tämä suositus perustui erääseen kaikkien aikojen laajimmista ja perusteellisimmista suomalaisista tutkimuksista.

Näiden tutkimuksen valossa kolesterolin viitearvot – jotka lääketeollisuuteen sidoksissa oleva amerikkalainen paneeli on määritellyt – ovat aivan liian alhaiset. Niiden noudattaminen lisää kuolleisuutta.

"Luulisi, että potilasjärjestöjen asiantuntijalääkärien tärkeä tehtävä olisi puolustaa potilaitaan lääketeollisuuden propagandaa sekä lääkkeiden ylenmääräistä tuputusta vastaan. Mutta voimmeko luottaa siihenkään, kun tiedämme, että esimerkiksi Sydänliiton ylilääkäri [Mikko Syvänne] istuu suurimpien lääkeyritysten asiantuntijaelimissä. Ketä tohtori silloin edustaa?", kirjoittaa YLEn MOT-toimittaja Martti Backman blogissaan.

"Statiinihoidolla on ollut tutkimuksissa yllättävän vähän vaikutusta kuolleisuuteen (2-6 vuoden seurannoissa). Statiinihoidon lopettamista tulisi harkita potilailla, joiden elinajan odote on rajallinen ja/tai jotka saavat statiineista sivuvaikutuksia", kirjoittavat tanskalaiset tutkijat (Lopez Kristensen ym. 2015) BMJ Open 2015;5:e007118 doi:10.1136/bmjopen-2014-007118.

Dagens medisin 27.10.2011: Kolesterolverdier: Høyere dødelighet under fem.

Petursson H, Sigurdsson JA, Bengtsson C, et al. Is the use of cholesterol in mortality risk algorithms in clinical guidelines valid? Ten years prospective data from the Norwegian HUNT 2 studyje.p_1767 Journal of Evaluation in Clinical Practice ISSN 1365-2753 Free Full Text

Shestov DB, Deev AD, Klimov AN, et al. Increased risk of coronary heart disease death in men with low total and low-density lipoprotein cholesterol in the Russian Lipid Research Clinics Prevalence Follow-up. Circulation 1993, 88:846-853 Free Full Text pdf

Schatz IJ, Masaki K, Yano K, Chen R, Rodriguez BL, Curb JD. Cholesterol and all-cause mortality in elderly people from the Honolulu Heart Program: a cohort study. Lancet 2001;358:351 - 5. Tiivistelmä
Tiukkala P. Cardiovascular medicines use in elderly population - Emphasis on blood pressure and serum lipids. Väitöskirja Itä-Suomen yliopisto 2011.