Kiistely kolesterolilääkkeistä jatkuu

Lääketeollisuus on saanut vaikutusvaltaiset lääkärit suosittelemaan kolesterolia alentavia lääkkeitä, statiineja, lähes kaikille ihmisille, viime aikoina jopa terveille lapsille. Suomessa jo noin 700 000 ihmistä syö statiineja. Niistä on kuitenkin hyötyä vain sydänkohtauksen sairastaneille miehille (ei siis naisille). Missään ei ole osoitettu, että kolesterolin alentaminen ehkäisisi sydänkohtauksia ja -kuolemia.

Vuodesta 1987 alkaen statiineja on tyrkytetty myös ihmisille, joilla ei ole ollut sydänkohtausta. Tosiasiassa yksikään pätevä tutkimus ei osoita, että statiineista olisi hyötyä näille ihmisille. Jonkin verran hyötyä voi olla sydänkohtauksen saaneille miehille, mutta ei naisille. Missään ei ole koskaan osoitettu, että kolesterolin alentaminen lääkkein olisi hyödyllistä terveydelle. Siitä huolimatta lääkäreihin ja maallikoihin on iskostettu uskomus, että kolesteroli on vaarallista ja sen määrää veressä on pienennettävä lääkkein ja vähärasvaisella ruokavaliolla. Kyseessä on lääketeollisuuden luoma harhakäsitys, jonka varjolla se myy miljardeilla euroilla lääkkeitä terveille ihmisille.

Murskaava meta-analyysi

Sisätautilääkäreiden ammattilehti Archives of Internal Medicine julkaisi 11 satunnaistetun statiinitutkimuksen tulokset viime vuonna. Aineisto oli valtava, peräti 65 229 henkilöä ja 244 000 henkilövuotta. Tilastollinen analyysi osoitti, ettei statiinihoito vähentänyt suuren riskin ihmisten kuolleisuutta primaaripreventiossa. Meta-analyysin tekijät ovat sidoksissa lääketeollisuuteen, jolta he ovat vastaanottaneet rahaa ja tutkimusapurahoja. Niinpä he asettavat sanansa varovasti: "pienemmän riskin väestöissä statiinihoidon käyttöä on harkittava huolellisesti". He eivät uskaltaneet sanoa suoraan, että statiinihoito tulee lopettaa muilta kuin sydänkohtauksen kokeneilta miehiltä. Artikkelin johdannossa on kyseenalainen väite: "statiinihoito vähentää todettua sydäntautia sairastavien ihmisten kokonaiskuolleisuutta".

Lääketeollisuus huolestui meta-analyysistä ja sai Cleveland Clinicin sydänlääkärin Steven Nissenin vähättelemään raporttia ja puolustamaan statiinihoitoa. Nissen kirjoitti mm. näin:

"Koska statiineja primaariehkäisynä saavan ryhmän kuolleisuus on pieni, on vaikea osoittaa statiinien hyötyä (kuolleisuuden pienentämisessä). Pääasiallinen hyöty tulee kliinisten sydäninfarktien ehkäisemisestä, mikä on hoidon arvokas tavoite."

Tarkastelkaamme lausuntoa lähemmin: Totta kai terveiden ihmisten kuolleisuus on vähäistä, eikä statiinihoito sitä juuri mihinkään vähennä. Miksi ihmeessä terveen ihmisen pitäisi syödä synteettistä lääkettä, joka voi aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia? Vain lääketeollisuus on kyllin härski ehdottaakseen sitä. Mitä ei-fataalien infarktien ehkäisyyn tulee, niin NNT (Number Needed to be Treated) on suuruusluokaltaan 200–500 eli näin monen terveen ihmisen pitäisi syödä jatkuvasti statiineja, jota yksi välttyisi sydänkohtaukselta. Mutta moni saisi sivuvaikutuksia. Tohtori Nissen yrittää vakuuttaa maailmalle, että meta-analyysi, joka osoittaa statiinihoidon olevan tehotonta, on merkityksetön. Nissenin lausunto osoittaa hänen ajavan lääketeollisuuden etuja. Nissen on sidoksissa useisiin lääkefirmoihin.

Statiinien haittavaikutuksia ovat veren sokeripitoisuuden suureneminen ja tyypin 2 diabetes, lihasheikkous,- kivut ja -kato (sarkopenia), nivel- ja hermosäryt, maksavaurio, haimatulehdus, muistin heikkeneminen, unihäiriöt ja vakavimpana sydänlihaksen rappeuma (rabdomyolyysi). Jos lääkärisi on määrännyt sinulle statiineja sen perusteella, että hän on luokitellut sinut "suuren sydänkohtauksen riskin" ihmiseksi, sinun on syytä lukea kirja 'Suuri kolesterolihuijaus – kolesterolilääkkeiden edut ja haitat'.

Ray KK, Seshasai SRK, Erqou S, et al. Statins and All-Cause Mortality in High-Risk Primary Prevention. A Meta-analysis of 11 Randomized Controlled Trials Involving 65 229 Participants. Arch Intern Med. 2010;170(12):1024-1031. Abstract

de Lorgeril M, Salen P, Abramson J et al. Cholesterol Lowering, Cardiovascular Diseases, and the Rosuvastatin-JUPITER Controversy. Arch Intern Med. 2010;170(12):1032-1036. Abstract

Tikkanen M. Statiinit ja diabetes. Duodecim 2011;127(18):1879-80