Kalaöljy auttaa ikääntyvien masennukseen ja muistiin

Jälleen uusi kliininen tutkimus, tällä kertaa Australiasta, vahvistaa, että kalaöljy kohentaa ikääntyvien ihmisten muistia ja hoitaa masentuneisuutta. Tulokset tukevat useita viime aikoina julkaistuja muita vastaavia ikäihimisllä tehtyjä kalaöljytutkimuksia mm. Yhdysvalloista, Iranista ja Italiasta. Kalaöljy tuleekin heti lisätä masennuksen ja dementioiden ehkäisyyn ja hoitoon.

Psykologi Natalie Sinnin johtama työryhmä vertasi erilaisten omega-3- ja omega-6-valmisteiden tehoa yli 65-vuotiaiden masentuneiden henkilöiden satunnaistetussa kaksoissokkokokeessa, jonka vaikutusjakso oli 6 kuukautta. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA lievittivät masennusta ja paransivat koehenkilöiden muistia ja elämänlaatua. Sitä vastoin kasviperäinen linolihappo (LA, omega-6) ei ollut tehokasta näissä suhteissa.

Aineistona oli 50 yli 65-vuotiasta henkilöä, joilla oli todettu enemmän tai vähemmän heikentynyt muisti ja masentuneisuutta. Koehenkilöt kaltaistettiin kolmeen ryhmään, jotka saivat seuraavia valmisteita ja päiväannoksia (n = ryhmän koko):

  • EPA: 1,67 g EPA+0,16 g DHA, n = 17
  • DHA: 1,55 g DHA+0·40 g EPA, n =18
  • linolihappo (omega-6): 2,2 g, LA, n = 15.

Kokeen alussa ja lopussa koehenkilöille tehtiin masentuneisuutta mittaava 15-kohtainen Geriatric Depression Scale (GDS) -testi ja muistitestejä. Lisäksi mitattiin punasolujen rasvahapot. Loppuun asti ohjeita noudatti 40 henkilöä, 13 EPA-ryhmästä, 16 DHA-ryhmästä ja 11 LA-ryhmästä. EPA- ja DHA-ryhmien tulokset paranivat LA-ryhmään ja lähtötilanteeseen verrattuna. DHA-ryhmässä parani myös koehenkilöiden itsensä ilmoittama fyysinen terveydentila.

Lisääntynyt DHA:n ja EPAn saanti kohensi koehenkilöiden henkistä hyvinvointia. Omega-3-rasvahapot voivat vähentää masennusoireita ja dementoitumisen riskiä, päättelivät tutkijat. He kaipaavat lisää kalaöljytutkimuksia suuremmilla ihmisryhmillä. Sinnin aikaisemmassa tutkimuksessa kalaöljy auttoi ADHD:tä potevia lapsia.

Nutraingredients.com 23.9.2011

Sinn N, Milte CM, Street SJ, et al. Effects of n-3 fatty acids, EPA v. DHA, on depressive symptoms, quality of life, memory and executive function in older adults with mild cognitive impairment: a 6-month randomised controlled trial. British Journal of Nutrition 2011 DOI: 10.1017/S0007114511004788

Tohtori Tolosen kommentti

Masennus saattaa johtua suoliston hiljaisesta kroonisesta tulehduksesta, jota kalaöljy, karnosiini, D-vitamiini, maitohappobakteerit ja muut ravintolisät vaimentavat ja sammuttavat. Lue lisää alla olevasta linkistä.
Can Inflammation in this Organ be at the Root of Your Depression?